Ікони, викрадені російським паломником, повернуто церкві

Парафіянам Петропавлівського храму Спасо-Преображенського монастиря УПЦ (Московський патріархат) в Новгороді-Сіверському повернуто ікони Божої Матері та Георгія Переможця. Начальник УМВС України в Чернігівській області генерал-майор міліції Олександр Михайлик особисто передав ці, раніше викрадені зловмисником і віднайдені правоохоронцями святині, архієпископу Чернігівському і Новгород-Сіверському Амвросію.

УМВС. Вкрадена іконаЦі два священні образи, а також коштовні прикраси із золота і срібла безслідно зникли у нічний час з храму. Повідомлення про крадіжку надійшло до чергової частини райвідділу внутрішніх справ. При огляді місця події правоохоронці звернули увагу на відсутність будь-яких слідів проникнення зловмисника та на те, що зникли якраз найцінніші ікони.

Підозра впала на паломника, що приїхав з Росії і впродовж кількох місяців жив у монастирі, брав участь у богослужіннях та виконував доручені йому господарські роботи. Його від’їзд з монастиря співпав у часі з виявленням крадіжки.

Правоохоронці опитали понад дві сотні людей, провели подвірні обходи в Новгороді-Сіверському, поспілкувалися з пасажирськими перевізниками, персоналом крамниць, комунальними працівниками тощо.

Було з’ясовано, що злодій проник всередину храму в нічний час, де вийняв з окладу старовинну ікону Божої Матері, зняв ікону Георгія Переможця та, прихопивши з собою коштовні прикраси, залишив монастир.

З Новгорода-Сіверського злодій-паломник помандрував у Крим до міста Феодосія, щоб провідати колишню дружину та сина. Викрадене сховав на півдорозі, у тайнику, в місті Фастів Київської області, сподіваючись потім повернутися, вивезти їх за кордон та вигідно продати. Проте збутися цим планам завадили оперативники карного розшуку міліції Чернігівщини.

Підозрюваного було розшукано у Феодосії, затримано та повернуто до Новгорода-Сіверського, де той зізнався у скоєному.

Викрадені святині знаходилися у місці, на яке вказав підозрюваний. Їх було вилучено та направлено на мистецтвознавчу експертизу. А після завершення всіх експертних дій реліквії передали архієпископу Амвросію для їх повернення на законне місце – до храму.

Очільник єпархії УПЦ подякував колективу правоохоронців і особисто генералу Михайлику за роботу, яка дозволила повернутися іконам до храму.

За інформацією СЗГ УМВС України
в Чернігівській області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"