Ігрові майданчики від «Землі і волі»

П’ятирічні Богданчик та Настуся з Озерян, що у Бобровицькому районі, наввипередки поспішають до дитячого садочка. Яскраві гірки, гойдалки, каруселі та драбинки відтепер щодня чекають на сільську малечу. Справжні ігрові містечка отримали діти чотирьох сіл району, а саме Марківців, Кобижчі, Ярославки та  Озерян від ТОВ «Земля і воля». На цьому аграрне товариство зупинятися не збирається. Адже турбота про юне покоління вже стала доброю традицією для керівництва успішного господарства.

«Армійська» дисципліна

«На вулицю тепер збираємося за дві-три хвилини, – усміхається завідувачка Озерянського дитячого навчального закладу «Малятко» Ірина Семена, – дітки вдягаються самостійно, адже з нетерпінням чекають, коли їм дозволять погратися на новому сучасному ігровому майданчику. Ми звикли, що подібні конструкції встановлюють у містах, але ж і сільські діти повинні мати не менш радісне дозвілля і можливість активно проводити час та гратися».

Садочок у селі функціонує протягом десяти років, дітей тут багатенько, та коштів у місцевому бюджеті, як зазвичай, мало на що вистачає. Тому все, що раніше було зроблене для розваг наймолодших мешканців населеного пункту, – заслуга колективу дитсадочка.

«Виготовляли з простих підручних матеріалів: шин, пластикових пляшок... Розмальовували. Треба ж було якось розрадити малюків, – пояснює пані Ірина. – Влітку нам сповістили приємну новину: «Земля і воля» встановлюватиме дитячі майданчики. Ми зраділи. Для дітвори ці яскраві каруселі, як щоденне свято. А наше господарство було і лишається прикладом соціально відповідального бізнесу».

Школярі тепер танцюють щодуху

І не хвилюються за те, що трухла підлога в актовій залі Озерянської школи може їх підвести. Сучасна плитка, придбана за кошти «Землі і волі» та покладена на совість батьком двох вихованців Василем Хащею, довго служитиме учням. Адже у цій школі навчається 180 дітей. Окрім озерянців, тут вчаться дітки ще з п’яти сіл: Осовця, Щаснівки, Майнівки, Гарту та Мирного. Сюди їх підвозять двома автобусами.

«У 2013 році ми святкували сторіччя школи, і тоді я вперше звернулася до Леоніда  Григоровича Яковишина з проханням допомогти нам прокласти асфальтові доріжки, – розповідає директор Озерянської ЗОШ І-ІІІ ст. Ганна Ляховенко. – Менше ніж за тиждень ми вже ходили не стежками, а заасфальтованими доріжками. У травні 2014-го трапилося лихо – буревій зніс  на школі дах. Зверталися до багатьох депутатів, але допомога прийшла знову від «Землі і волі». Приїхали керівники  господарства – Валентина Чернякова та Василь Нестерук, самі обстежили місце розрухи і за п’ять днів понад двісті квадратів даху було вже вкрито металочерепицею.

Цьогоріч, ще на початку літа, керівництво нашого шанованого товариства робило об’їзд будинків культури, шкіл, садочків тих сіл, де вони господарюють, щоб у подальшому надати необхідну допомогу. Головною проблемою Озерянської  школи  була аварійність підлоги актової зали. Річ у тім, що дерев’яну  «з’їв» грибок. Валентина Онисимівна тоді сказала, щоб ми шукали бригаду, а потрібний матеріал вони нададуть. Я звернулася до батьків, які мене підтримали. Гуртом викинули стару підлогу, розкидали чотири КамАЗи піску, утрамбували його... А вже потім батько наших двох учнів Василь Хаща поклав 70 квадратних метрів плитки. Більше того, «Земля і воля» вже кілька років допомагає нам харчувати дітей. За це їм окрема подяка».

В Озерянській школі діє хореографічний гурток. Охочих танцювати тут дуже багато. Заняття відбуваються в актовій залі. Тож тепер юні таланти займатимуться і виступатимуть на надійній підлозі, не боячись провалитися чи, не доведи Господи, покалічитися. 

Замість купи сміття — каруселі

У Кобижчі дитячий майданчик «оселився» серед вулиці. Це місце громада обирала самостійно. Тут дуже багато дітвори, а гратися ніде. Тепер його пильнують усі, хто живе поряд. Сільський голова Дмитро Лисенко особисто приїздить сюди, аби пересвідчитися, що на майданчику граються діти, а не проводять свій вільний час місцеві любителі міцних напоїв.

«У нас одне з найбільших сіл в Україні. Лише його протяжність – вісім кілометрів. Дітвори теж багато, тому ми просто зобов’язані правильно організувати їхнє дозвілля. Зовсім нещодавно в іншому кутку села батьки власноруч змайстрували ігрове містечко, показуючи гарний приклад для інших громад, – констатує Дмитро Володимирович. – Тепер завдяки «Землі і волі»  маємо ще один майданчик. Скільки себе пам’ятаю, на цьому місці завжди була купа сміття, яке звозили роками. Ми  розчистили місцевість, завезли чистого піску, а керівництво господарства подарувало ігровий майданчик. Та у наших планах ще благоустрій цієї території: хочемо, насамперед, огородити її, посадити поряд невеличкий сад або розбити сквер.  Тож у дітей тепер буде свій маленький світ, де вони зможуть весело та цікаво проводити час. Малеча повинна гратися на свіжому повітрі, а батьки — бути спокійними, що з дітьми все гаразд». 

У ТОВ «Земля і воля» нині «гарячий» сезон. Йде збір основної культури – кукурудзи. Та це не заважає керівництву реалізовувати заплановані соціально важливі справи. Заступник генерального директора з гуманітарних питань Володимир Ляховенко розповів, що обсяг роботи за останні півроку — колосальний: ремонти в школах, садочках, будинках культури...

«Дитячі майданчики в селах – це лише невеличка частина здійсненого. Нині встановлено чотири ігрових комплекси, на кожен із яких витрачено по 52 тисячі гривень. Загалом – понад двісті тисяч. Але ми й надалі допомагатимемо сільським громадам, у яких наше господарство орендує землі. І докладатимемо максимальних зусиль, щоб підростаюче покоління розвивалося в комфортних умовах», – запевнив Володимир Володимирович.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"