Ічнянська міська рада: фермери та бюджетники

Без дорогих автівок та мільйонерів, проте з великою кількістю землі - такий результат моніторингу е-декларацій депутатів Ічнянської ОТГ, проведений ГО “Агенція міських ініціатив”.

Фінансова сторона декларацій

Основу депутатського корпусу Ічнянської ОТГ складають керівники різного роду господарств та представники освітянської сфери. Загалом керівні посади займають 11 депутатів, ще семеро народних обранців є представниками бюджетної сфери, у тому числі освітяни. По одному представнику Збройних Сил України, секретар сільської ради, СПД та начальниця залізничної станції.

 

Найбільший дохід, відповідно декларації, зареєстрував представник Аграрної партії Микола Буренко, який є директором ТОВ "Комбікормщик". За минулий рік народний обранець заробив 234 460 грн. Окрім того у власності депутата знаходиться два автомобілі ВАЗ 2110(1999р.) та DAEWOO Lanos TF69Y(2005р.).

Другою у рейтингу заможних депутатів йде представниця партії “Наш край”, начальниця залізничної станції "Бульмачівка" Ольга Шпанська. Дохід депутатки за минулий рік склав 134 524 грн. Також народна обраниця декларує будинок площею 68 м2, декілька земельних ділянок та автомобіль ЗАЗ DAEOWOO 13110 (2004 р.).

Замикає фінансовий рейтинг депутатів Ічнянської ОТГ представниця освітянської сфери Лариса Реус, що працює завідуючою ДНЗ “Дружба” та представляє партію “Наш край”. Депутатка декларує дохід у розмірі 113 147 грн., та будинок площею 68 м2.

Окрім того, декілька депутатів не задекларували свій дохід. Одна з них Олена Бутурлим, що працює помічником президента ГК “Правіо”. У коментарі представникам ГО “Агенція міських ініціатив” Олена Бутурлим зазначила що станом на 2017 рік, посада, яку вона займала була на громадських засадах, і не оплачувалась.

“Нині я працюю директором ТОВ “Правіо”, і є приватним підприємцем, відповідно у новій декларації я це зазначу”, - повідомила Олена Бутурлим.

Ще один народний обранець, який не вказав дохід та не задекларував жодної нерухомості це представник ВО “Батьківщина” Михайло Радченко, який є власником СПД. Представники ГО “Агенція міських ініціатив” декілька разів телефонували депутату, але коментар отримати так і не вдалося.

 

Депутати без житла

Традиційним для кожного депутатського корпусу є обранці - безхатченки, що не декларують свої квадратні метри. Серед депутатів Ічнянської ОТГ таких виявилось четверо. Так, відповідно декларації невідомим є місце проживання представниці Радикальної партії Ірини Москальової, яка є стрілком в/ч А179. У коментарі представникам ГО “Агенція міських ініціатив” народна обраниця зазначає: “Так, я маю прописку, і маю житло, але воно мені не належить. Своїх квадратних метрів у мене немає, тому я нічого не вказала”.

Також невідомим є місце проживання секретаря Івангородської сільської ради, що представляє Аграрну партію, Ірини Царенко, яка декларує землю, але не вказує нерухомість де проживає.

Слід зазначити, що за правилами подання е-декларації необхідно вказувати все майно, яке є не тільки на праві власності, але й у користуванні.  Тобто всі депутати, які не вказали житло, але не живуть на вулиці зробили помилки. З правилами подання можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції.

 

Депутати - латифундисти та обранці без декларацій

Найбільшу кількість землі, у тому числі орендованої, декларує керуючий фермерського гос-ва "Ступаківське " Григорій Наталуха. Відповідно декларації у власності депутата знаходиться 1 865 143 м2 землі. Також у власності депутата знаходиться найбільша кількість одиниць техніки, здебільшого сільськогосподарського призначення.

Його колега, Іван Котко, який є головою фермерського гос-ва "Щурівське" та представляє Аграрну партію, зазначає у декларації 1 074 511 (у т.ч. оренда) м2 землі. Окрім того, у власності депутата найбільший будинок, серед депутатського корпусу та 152,3 м2 та два автомобілі SHUANGHUAN CEO C4 (2006р.) вартістю 100000 грн. та MERCEDES-BENZ SPRINTER 312 (1997р.) вартістю  200000 грн.. Також Іван Котко має збереження, 250000 грн. готівкою. Сам народний обранець говорить : “я вирощую зернові культури, які продаємо на внутрішній ринок, до експорту за кордон ми ще не доросли, але активно працюємо” .

Знайшлись серед представників Ічнянської міської ради і такі депутати. що не подали е - декларацій за минулий рік. Це два представники БПП “Солідарність” : генеральний директор СТОВ "Інтер" Михайло Бондар та керуючий дільницею ПП "Агро-Трейдер" с.Припутні Олександр Ющенко.

У коментарі представникам ГО “Агенція міських ініціатив”  Олександр Ющенко сказав: “Я навіть не знаю чому так сталося, мені нічого приховувати, просто так вийшло. Я з неділі буду у міській раді і обов”язково заповню декларацію”.

Запитуйте - відповідаємо

Традиційним для офіційних сайтів районних центрів є мала інформативність. Нажаль офіційний сайт Ічнянської міської ради не став винятком.  Будь-яка інформація про роботу депутатів, контактні дані та дні прийому виборців відсутні. Проте у приймальні нам повідомили, що можуть надати інформацію у відповідь на офіційний запит. Варто зазначити, що більшість депутатів активно ігнорували телефонні дзвінки представників  ГО “Агенція міських ініціатив” , а деякі номери були просто відключені.

 

ГО “Агенція міських ініціатив”

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"