І знову газ дорожчає


 

Порівняно з жовтнем для абонентів ТОВ «Чернігівгаз Збут» вона зросте більш ніж на 30% і складатиме 8,87789 гривень за кубічний метр (за жовтень абоненти сплачуватимуть за ціною 6,772 грн за куб газу) – це вже з урахуванням торгової націнки постачальника та ціни за транспортування блакитного палива до вашої оселі. До цього вже були різкі підвищення вартості газу: у вересні порівняно з серпнем ціна зросла приблизно на 40%.

 

У НАК «Нафтогаз» повідомили, що зміни ціни на газ восени обумовлені насамперед сезонним фактором і підвищенням гуртової ціни на блакитне паливо, оскільки з 1 серпня ціни на газ для населення регулює ринок, тобто діє принцип імпортного паритету. Ціна на газ для виробників тепла розраховується відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 19 жовтня 2018 року № 867, з урахуванням змін цін на європейських газових хабах (ринках). Адже Україна купує там газ, а потім до цієї ціни додається вартість транспортних послуг.

Поступово опалювальний сезон починається, а з ним зростає і попит на газ. Це призвело до зростання цін у Європі, які, за розпорядженням уряду, використовуються для виробників тепла.

На своїй сторінці у Фейсбуку ТОВ «Чернігівгаз Збут» підкреслює: як правило, підвищення ціни має сезонний характер – зростання відбувається взимку, зниження – влітку. До того ж на європейських енергетичних біржах ціни змінюються щоденно. Значно впливає на ціну й коливання курсів валют. Вартість палива на європейських ринках визначається не у гривнях, а в євро, що істотно впливає на ціну природного газу для українців.

До речі, через аномальної теплу минулорічну зиму опалювальний сезон в Україні закінчився з рекордними запасами газу в сховищах. Влітку газові сховища також поповнювалися газом, і закуповували його за значно нижчою ціною, ніж вона є зараз. Та от чомусь людям це мало чим допомогло, адже для них ціни ростуть залежно від стану самого ринку газу. І ніхто не бере до уваги той факт, що закуповували його значно раніше і значно дешевше. Більше того, в «Нафтогазі» не виключають власного експорту в країни ЄС у разі сприятливої ситуації на європейському ринку.

А тим часом українцям доведеться готуватися до нової ціни на газ і не відкидати подальше його здорожчання у грудні, адже його теж прогнозують.

І в такій ситуації радіти за себе можуть ті клієнти ТОВ «Чернігівгаз Збут», які скористалися запропонованою послугою і закупили собі блакитне паливо наперед за значно нижчою, літньою ціною – 4,49 грн за кубічний метр.

Ми звернулися по коментар стосовно росту цін на газ до ТОВ «Чернігівгаз Збуту», та на момент виходу публікації відповіді не отримали.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"