Хто має платити за опалення Олишівського клубу?

Жителі селища Олишівка Чернігівського району стурбовані тим, що від початку опалювального сезону в їхньому будинку культури жодного разу не увімкнули опалення. Навіть і кочегарів звільнили. У чому причина і чи буде тепло у клубі – дізнавалися у місцевого та районного керівництва.

До редакції «Чернігівщини» звернулися жителі Олишівки з проханням дізнатися, чому їхній клуб не опалюють. Запевняють, що, мовляв, винне у всьому районне керівництво, яке просто економить на Олишівці, посилаючись на децентралізацію. Вони впевнені, що  районна державна адміністрація повинна була до кінця 2017 року оплачувати опалення приміщення будинку культури, бо кошти на це були закладені. Та чиновники на них зекономили.

«До кінця 2017 року районна адміністрація мала б оплатити опалення цього приміщення, – розповідає активіст Іван Славов. – Та, мотивуючи створенням громади, район вирішив просто його відключити. Тепер опалювальна система розморожена. У 2017 році в районі були закладені кошти на опалення нашого клубу. То де ж вони поділися? Так, район закупив електрообігрівачі, але їх неможливо підключити через стару електропроводку і через те, що вони розраховані на напругу в 320 вольт, а у нас – 220. І виходить, що район зекономив на нас, а винною робить громаду».

 

Платити не мають права

Олишівський будинок культури розташований на території новоутвореної Олишівської громади. Відповідно до Закону про децентралізацію, всі заклади на території громади підпорядковуються цій громаді, яка має взяти їх на баланс і, відповідно, фінансувати. Та громада відмовилася перераховувати району субвенцію, а район припинив оплачувати газ.

«У ситуації, яка склалася з Олишівським будинком культури, винна сама громада, – пояснює начальник відділу культури і туризму Чернігівської районної державної адміністрації Тетяна Мірошниченко. – Цей заклад хоча і відноситься поки що до районного відділу культури, але ж розташований на території об’єднаної територіальної громади, яка фактично утворилися в жовтні минулого року. Тому згідно з законом районна адміністрація не має права виділяти кошти на заробітну плату працівникам та на утримання цього закладу. Весь цей час, доки триває процес передачі (а він займе десь три місяці), громада має надавати нам цільові дотації на оплату праці працівників культури та на опалення цього закладу. Але депутати Олишівської ОТГ на своїй сесії проголосували проти надання дотації на опалення. Відтак ми змушені були звільнити кочегарів і припинити опалювати приміщення будинку культури. Оскільки, я ще раз наголошую, ми після створення громади не маємо права спрямовувати бюджетні кошти на утримання цього закладу, оскільки вони призначені для утримання тих закладів культури, які ще не ввійшли до громад. Про це адміністрація неодноразово попереджала Олишівського сільського голову, починаючи з травня минулого року».

В Олишівському будинку культури опалювали лише фойє, а решту приміщень давно відключили від опалення через витік газу. В районній адміністрації запевняють, що пропонували голові встановити твердопаливний котел, але, за словами чиновниці, і цей варіант громаду не влаштував.

«У тому клубі опалювалося лишень одне приміщення, приблизно на 50 квадратів, – каже Тетяна Мірошниченко. – Ще десь в 2004 році опалення концертного залу було припинене в зв’язку з витоком газу. Труби розміщені в стінах, і, щоб знайти місце прориву, треба  руйнувати приміщення. Тому й вирішили припинити частково опалювати клуб. Сільському голові ми запропонували встановити твердопаливні котли, та отримали відмову. Щомісяця за газ нам доводилося платити більше десяти тисяч гривень, плюс зарплата трьом кочегарам. Районною адміністрацією за кошти, виділені на опалення клубу, торік були закуплені електрообігрівачі».

 

Опалення буде в новому опалювальному сезоні

Голова вирішив не витрачати гроші на неекономне опалення цього року.

«За опалення частини приміщення нашого будинку культури при температурному режимі 18 градусів потрібно було заплатити понад 47 тисяч гривень, та найбільш критичним є питання стосовно кочегарів, – пояснює голова Олишівської ОТГ Сергій Малець. – Їхні заробітні плати «з’їдають» понад 120 тисяч гривень за сезон. Тому не бачу сенсу витрачати такі кошти зараз. Коли заберемо будівлю на баланс остаточно, то зробимо там і опалення. Яким саме воно буде, поки що не можу сказати, але в усякому випадку воно має бути економним. Можливо, твердопаливний котел на автоматиці або автоматичне електроопалення. Торік район за ті кошти, які мав би витратити нам на опалення, закупив електрообігрівачі. Поки що не можемо ними користуватися - треба замінити електропроводку. Районна адміністрація також пропонувала за рахунок нашого бюджету встановити твердопаливні котли, але ми відмовилися, бо це також затратно. Тому цю зиму якось переживемо, а вже влітку подбаємо про опалення на наступну зиму».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"