«Густинські етюди» прилучанки Лілії Бондаревич (Черненко) знаходяться в зовсім іншій поетичній реальності

Двадцять років тому письменниця Лілія Бондаревич (Черненко) вперше переступила поріг Густинського Свято-Троїцького монастиря, і та мить стала для неї певною мірою визначальною: з тих пір Лілія Василівна періодично живе у монастирі в якості послушниці, пише про віру, Церкву, своє ставлення до Бога. Чимало статей та нарисів Лілії Бондаревич (Черненко) – української та білоруської письменниці, котра мешкає в Прилуках – присвячені Густинському монастирю та його настоятельці, як книга «Ігуменя Віра: «Ми всі – діти Бога», що побачила світ в 2011 році та принесла авторці лауреатство Великої Літературної премії Спілки письменників Росії та Фонду Іоанна Златоуста.

Днями ж письменниці випала нагода поділитися з читачами особистими переживаннями, ставленням до віри та станом душі – на презентації власної збірки духовної поезії «Густынские этюди», яка нещодавно вийшла друком з присвятою ігуменії Густинського Свято-Троїцького монастиря матушці Вірі. Головним чином завдячуючи справжньому подвижницькому подвигу ігумені Густинська обитель відродилася та набула нинішньої краси й величі.

«Я любила Густинський монастир, коли ще він був занедбаний та невідбудований. І тоді те місце оточувала незвичайна атмосфера духовності й святості. Ніхто ніколи до кінця не пізнає Густиню – дивовижну країну Віри, Надії, Всепрощення...» - переконана Лілія Бондаревич (Черненко).

Збірка духовної поезії визрівала в неї давно: «Якось я показала кілька віршів матушці Вірі, і її схвалення стало для мене благословенням», - каже поетеса. Для неї, авторки десяти книжок, «Густынские этюди» - це своєрідний дебют, перше видання духовної поезії. Її особливість у тому, що такі вірші ніби знаходяться в зовсім іншій поетичній реальності, адже вони звертаються до душі та духу.

На планету совсем бесшумно

Дождь летит, листопад и снег…

А Господь уже всё придумал –

Про меня. про тебя. про всех…

Ці вірші прості й вишукані водночас. Відкриті та справжні, як людські емоції й почуття. В них – прагнення осягнути себе та оточуючий світ, знайти відповіді на одвічні питання, що упродовж століть не дають спокою людській душі, яка шукає Бога. В них – любов і лірика, шедевром яких Лілія Бондаревич (Черненко) називає Пісню Пісень Соломона та рядки про любов з послання до коринфян Святого Апостола Павла. До осягнення любові – земної та духовної – звертається й у своїй поезії:

Любовь даётся только свыше –

Даётся небом только раз.

И внуки, может быть, напишут

Историю любви – про нас...

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"