Гучні проводи зими: як чернігівці Масляну святкували

25-26 лютого в Чернігові відбулися Масничні гуляння, присвячені проводам зими і зустрічі весни. Для жителів та гостей міста була підготовлена яскрава програма з хороводами, піснями, іграми, народними забавами і, звичайно ж, традиційним частуванням млинцями. А ще вперше у нашому місті відбувся фестиваль сала. Кращі виробники свинини торгували та щедро пригощали всіх, хто завітав на свято, своєю смачною продукцією.

Щороку Масляна відзначається рівно за тиждень до Великого посту. Ще у сиву давнину в народі вважали, що останній перед Великим постом тиждень треба провести весело. Адже попереду – сім тижнів суворих обмежень. Отож люди веселилися, співали, танцювали, їли вареники, млинці та сало.

Куди ж без сала…

Вперше в Чернігові на Красній площі відбувся і справжній ярмарок «Сало 2017». До речі, багато було перипетій з цим фестивалем, але його все ж таки провели. І, як кажуть самі чернігівці й продавці, – не даремно. Сала було багато і різного: печене, варене, сире, з приправами, тушковане, копчене... Виробники з різних куточків області з’їхалися, аби здивувати своєю смачною продукцією. Окрім стратегічного продукту, на прилавках було досхочу іншої смакоти. Очі розбігалися від асортименту. Вибрати було з чого. Різні ковбаси, консерви, сири, молочна продукція. Напої – хріновуха та медовуха. А ще – мед. Навіть був запечений у печі і приправлений різними спеціями кабанчик. Кілограм цієї смакоти коштував 130 гривень. Чимала черга покупців зібралася біля представників сімейної ферми з органічного виробництва «Тарасівське» з Коропського району. Багатьох цікавило сало з яблуками. Що воно таке - поцікавилися й ми.

«Це тушковане сало з яблуками, – пояснює власниця ПАФ «Тарасівське» Світлана Карацюба. – Одна умова – яблука потрібно брати наші, українські. Добре підходить, наприклад, антонівка. Коли це все звариться, виходить дуже смачна, пікантна закуска. Чоловіки люблять сало, жінки – яблука. Таке сало можна намастити на хліб – виходять гарні канапки. А взагалі у нас широкий асортимент, аби було з чого вибрати».

І про забави не забули

Святковим подарунком для містян та гостей Чернігова стала концертна програма за участі художніх колективів і солістів міста та області. Два дні вони виступали на головній сцені,  не давали нудьгувати нікому.

Для маленьких учасників фестивалю також підготували багато ігор і забав. Працювали карусель та гірка, розвиваючі дитячі студії міста підготували чимало конкурсів. Можна було покататися і на ковзанці.

На майданчику, відведеному під фуд-зону, гостей частували смачними млинцями з різноманітними начинками представники ресторанів. А для всіх охочих кулінари провели майстер-класи з приготування млинців. Також діти і дорослі мали змогу спробувати себе у мистецтві виготовлення ляльок-мотанок та оберегів. Уже традиційно працювала й алея майстрів, де можна було вибрати подарунки ручної роботи на будь-який смак.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"