Громади шукають кадри

Юристи, економісти, бухгалтери, проектні менеджери, землевпорядники та працівники культури, вчителі й сімейні лікарі – саме таких фахівців потребують об’єднані територіальні громади Чернігівщини. Загалом в ОТГ – понад 80 вакансій. Вимоги до кандидатів: не боятися роботи та відповідальності, а головне – переїзду.

Наша область – серед лідерів по добровільному створенню об’єднаних громад. Офіційно їх вже 29. Ще одна, Озерянська, чекає виборів. І в кожній - проблеми з кадровим забезпеченням кваліфікованими спеціалістами. Особливо цей дефіцит відчувають в  громадах, утворених на базі сіл. Адже в села їхати молодь поки що ніяк не хоче.

Змінити ситуацію намагалися під час «Ярмарку вакансій», який провели для студентів чернігівських вишів та представників ОТГ в Чернігівському регіональному центрі розвитку місцевого самоврядування. На цьому заході студентам презентували понад 80 вакансій в органах місцевого самоврядування в об’єднаних територіальних громадах. Крім того, в громадах чекають і сімейних лікарів, і вчителів та вихователів у дитячі садочки.

Саме кадрове забезпечення громад – питання, яке вимагає неабиякої уваги. Адже спеціалістів на місцях знайти нелегко. Голови скаржаться, що молоді кадри не хочуть  працювати в селах. Натомість заступник Батуринського міського голови Валентин Потеруха радить всім студентам не боятися їхати в село, братися за нову справу, змінювати своє життя та життя інших людей на краще.

«Громади такі ж молоді, як і ми з вами, і їх треба розбудовувати так, як ми хочемо, – зазначає Валентин Потеруха. – Творити своє майбутнє маємо самі. В нас дуже гарне місто. Тим працівникам, які захочуть переїхати до Батурина, поки що будемо винаймати житло. В майбутньому плануємо будувати житло для молодих спеціалістів».

Вимоги до всіх охочих визначені законодавством. Вища освіта – одна з основних вимог, яка стоїть перед кандидатами, і фаховий профіль. Досвід роботи також важливий, але в громадах готові брати і випускників вузів, бо головне – бажання працювати і вдосконалюватися.

На жаль, поки що більшість студентів не впевнені в тому, що змогли би переїхати жити з міста в село чи невеличке селище.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"