«Кучмівський» готель вкотре продадуть «з молотка»


 

Готель «Слов’янський» у Новгороді-Сіверському знову збираються виставити на аукціон. Попередній переможець торгів Роман Кійовський, який 15 вересня 2020 року купив комплекс за 28,8 мільйона гривень, так і не сплатив гроші. Відтак його гарантійний внесок у сумі 3 мільйони гривень пішов до бюджету. Фонд державного майна України оголосив он-лайн аукціон з продажу єдиного майнового комплексу державного комерційного підприємства «Готель “Слов’янський”». Торги відбудуться четвертого березня. Стартова ціна – 52,6 мільйона гривень.

 

«Готель “Слов’янський”» має статус державного комерційного підприємства. Загальна площа майнового комплексу – 4883,9 кв. м. У його складі: чотириповерхова будівля та надбудова, котельня і гараж.

Збудували готель, який усередині увесь із мармуру, у 2004 році з ініціативи тодішнього президента України Леоніда Кучми, який, як відомо, родом із села Чайкіне. На зведення комплексу держава на той час витратила 108 мільйонів гривень. Призначався він для зустрічі трьох президентів, а саме: України (Леоніда Кучми), Білорусі (Олександра Лукашенка) та Росії (Володимира Путіна).

Однак почесні гості в ньому навіть не заночували. Лише пообідали та поїхали. Після цього готель пропрацював деякий час і його закрили, оскільки він виявився нерентабельним і надто коштовним в обслуговуванні.

У готелі на північній околиці країни є навіть президентський номер із джакузі. Крім того, в апартаментах: три санвузли, оздоблені мармуром, величезне панорамне вікно, а за ним видніється давній монастир, луки та Десна. У президентському номері все зроблено так, щоб у ньому можна було не лише відпочивати, а й працювати. Є, зокрема, книжкова шафа, письмовий стіл. А загальна площа такого номера – 155, 5 квадратних метрів.

У Чернігівській ОДА, в управлінні якої увесь цей час перебував державний готель, раніше заявляли, що в їхньому бюджеті на нього коштів не вистачає, адже щороку з обласного бюджету потрібно було дофінансовувати комплекс щонайменше на пів мільйона гривень. Тому в облдержадміністрації не вигадали нічого кращого, ніж пустити державне майно «з молотка». Звісно, тут може виникнути логічне запитання: а чим займаються різноманітні департаменти туризмів, якщо туристи не їдуть і готель не заробляє? З іншого боку – утримувати таку громіздку «машину» теж влітає в копійку.

Відтак, 15 вересня на аукціоні «Prozorro» готель «Слов’янський» продали з четвертої спроби. Єдиним учасником торгів став Роман Кійовський. Згідно з даними Youcontrol, він володіє фірмою «ВОРЛД СТАР (Н.С)». Вона була створена за місяць до аукціону і зареєстрована у Новгороді-Сіверському. Готель «Слов’янський» продали за 28,8 мільйонів гривень. Попередні три аукціони з ціною спочатку у 57,7 мільйонів гривень, а потім 28,8 мільйонів гривень та знову 57,7 мільйонів гривень не відбулися через відсутність учасників.

Цього разу стартова ціна складає 52 656 515,51 грн, а гарантійний внесок – понад 5 мільйонів гривень, мінімальний крок на аукціоні – понад 500 тисяч гривень.

Попередню угоду з продажу готелю «Слов’янський» керівництво Фонду державного майна розірвало. Причина – переможець аукціону з продажу готелю Роман Кійовський так і не сплатив гроші. Сам покупець пояснив, що від купівлі готелю не відмовляється, а причиною затримки назвав проблеми з банківським фінансовим моніторингом, який перевіряв походження коштів. Майже 3 мільйони гривень гарантійного внеску пішли до бюджету.

 

Святослав ЖОЛУДЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"