Господарям землі немає


 

«Землю – громадам!» – одна з основних вимог об’єднаних територіальних громад, яка, реалізувавшись на ділі, породила беззаконня та вседозволеність місцевих князьків. Яскравим прикладом тому – Плисківська ОТГ, керівництво якої тривалий час воювало (і програло) в судах за землі запаси з місцевим сільгосппідприємством – СТОВ «Плиски-Агро», завдавши мільйонних збитків йому та громаді. Цього разу незаконним плодом свавілля місцевих «рішал» знову стали земельні викрутаси, а по факту – відмова у реалізації законного права на землю селянам-трудівникам із Сиволожа – одного з найстаріших населених пунктів Чернігово-Сіверщини.

 

Пишіть, а ми відпишемо

 

Григорій Фокін – з тієї когорти сиволожців, які в зародку створення Плисківської ОТГ активно виступав проти приєднання Сиволожа до Плисок. Аргументував це сталими історичними зв’язками та близькістю з сусіднім Хорошим Озером, яке в часи польського панування входило до Сиволозької волості. Власне, сам Сиволож є одним із найстаріших населених пунктів не тільки Чернігово-Сіверщини, але й України – село відоме як літописний «град Всеволожа», названого іменем чернігівського князя Всеволода Ярославича (у 1239 році град зруйнували орди Батия). Тоді Фокіну та його однодумцям не вдалося відстояти власну позицію і Сиволож, на догоду столичному лобісту мільйонеру Михайлу Голиці, увійшов до Плисок, таким чином поховавши всі надії Хорошого Озера на утворення власної громади. Зрештою, це – вже історія. А от реалії доконаної сучасності виявилися приблизно такими, як і прогнозували противники приєднання до Плисок. Знову ж таки – через справи земельні. І тут показовим є приклад людини, яка власними мозолями заробляє на життя, працюючи на землі.

На початку лютого родина Фокіних вирішила скористатися законним правом на виділення та подальшу приватизацію земель сільськогосподарського призначення. Як і належить, Григорій Олексійович, його дружина, син та донька подали заяви з викопіюваннями та картограмами до Плисківської селищної ради. Подання зареєстрували 2-го лютого, а вже 12-го лютого – після сесії сільської ради – отримали лист, яким було обґрунтовано відмову в реалізації права на землю.

«Нам дали відповідь про те, що земля перебуває в процесі передачі з Держгеокадастру до Плисківської ОТГ, хоча ці ділянки розташовані в межах села і 25 років ніким не оброблялися. Просто кажучи, нам збрехали», – розповідає дрібний фермер.

Не гаючи часу, Фокіни знову подають документи на ту ж саму землю і отримують відповідь про те, що рішенням сесії сільської ради від 15 березня земля зарезервована за представниками соціальної сфери. Навздогін другій відповіді Григорій Фокін отримує ще й третю, якою сказано, що земля зарезервована під забудову. Зрозуміло, що цільового призначення земель ніхто не змінював, тому, як і випадку з першою відповіддю, фермер зрозумів, що його та його рідних мають за дурнів, розтоптавши їхнє першочергове право на отримання у власність цих земель. Дві заяви – три різні відповіді!

У неправомірних відмовах Григорій Фокін вбачає комерційний інтерес деяких депутатів.

«Наші сиволозькі депутати в особі Миколи Беця та Олени Секерні мали там власний інтерес. Саме вони вставали на сесії і кричали в один голос не надавати нам землю, бо, мовляв, написали заяви сім’єю, – обурюється Григорій Фокін. – А як нам треба було писати? Сусідів просити? У підсумку вийшло так, що Бець спеціально виділив землю для своїх наближених, щоб її забрати у подальшому й обробляти самому. Так і трапилося – половину землі він вже розорав».

 

Доки шукав правди в судах – забрали землю

 

Зрозумівши, що в Плисках справедливості не буде, родина Фокіних подає до суду. В результаті Чернігівський окружний адміністративний суд ухвалює рішення (цитуємо дослівно): «Зобов’язати Плисківську сільську раду Борзнянського району Чернігівської області повторно переглянути заяви заявників… Визнати протиправним та скасувати рішення Плисківської сільської ради від 12 лютого 2019 року «Про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Плисківської сільської ради».

Втім, незважаючи на рішення суду, Плисківська сільська рада не скасувала протиправної відмови і не компенсувала судових витрат. Вже по другому колу той самий суд зобов’язує Плисківську сільську раду переглянути рішення і надати у власність Фокіним витребувані ними земельні ділянки. І вдруге – жодної реакції від керівництва ОТГ. У зв’язку з цим Григорій Фокін подав заяву до місцевої прокуратури, яка відкрила кримінальне провадження за фактом невиконання судового рішення. Зрештою, як часто буває в наш час, провадження є, але справа не рухається.

У той час, доки Фокіни бігали судами та прокуратурами, наближеним до місцевих депутатів людям надають дозвіл на розробку технічної документації, чим вони успішно і користаються. Наразі ж земля, за яку боровся Григорій Олексійович та його родина, розорана депутатом Плисківської сільської ради, який найактивніше виступав проти надання дозволу.

 

Соціальну сферу загнали в болото

 

Безпідставні відмови у наданні дозволів на розробку технічної документації – не єдині махінації з землею, які практикують в межах об’єднаної територіальної громади. Найбільший ґешефт – це землі запасу! В одному тільки Сиволожу таких – близько 300 гектарів, які до 2022 року перебувають у довгостроковій оренді в корпорації «Агротрейд». Ці землі – табу для селян.

«Людям вирішили роздати малопридатні для обробітку землі – вимочки, зони підтоплення та заболоченості, – каже Григорій Фокін. – Селяни навіть не знають, де їм дають землю, просто пишуть заяви, а «Агротрейд» виготовляє технічну документацію та укладає з ними договори оренди».

Вимочки і зони підтоплення, які роздають людям як сільськогосподарську землю

 

Виходячи з озвученого, можна й не гадати, якою є нормативно-грошова оцінка даних земель – зрозуміло, що невеликою. Відтак щасливі власники 2 гектарів заболоченості будуть здивовані виплатами, які вони отримають, адже, як відомо, відсоток виплати залежить від грошової оцінки землі, а не від цифри в договорі.

Таким чином, загнавши всю соціальну сферу в болото, землі запасу залишаються недоторканими. Залишається тільки здогадуватись, кому вони перепадуть через два роки. Разом із тим керівництво Плисківської ОТГ роздає землю не лише соціальній сфері, а й навіть тим, хто не мешкає в Сиволожі, навіть шантрапі, за спиною в якої по кілька ходок на «зону». От тільки Фокіним до землі – зась! І тут стає дійсно прикро, коли недалекоглядні керівники виживають з села останнього господаря, відмовляючи йому в його законному праві на сакральне – землю своїх предків.

 

Стоїмо за селянство!

 

Чому керівництво Плисківської сільської ради не виконує рішення суду і не надає родині Фокіних у власність законну землю? Чи правда те, що замість 300 гектарів земель запасу, які є в обробітку в агрохолдингу, людям видають малопридатні для обробітку землі, і якщо правда, то чому так? На ці питання ми намагалися отримати відповідь безпосередньо у голови Плисківської сільської ради Марини Вірко. Втім, Марина Олександрівна воліє не відповідати на телефонні дзвінки. Ну що ж? Не вперше!

Марина Вірко так і не пояснила причини відмов

 

Якщо очільниці громади не указ рішення українських судів, то куди там пресі? Та все ж ми сподіваємось на те, що голова ОТГ дасть пояснення власній поведінці. Принаймні ми готові розмістити її думку на шпальтах нашого видання. Паралельно з тим редакція готує запит на ім’я прокурора Чернігівської області щодо розслідування кримінального провадження за фактом невиконання рішення суду. Нас, народ, увесь час запевняють у тому, що реформа децентралізації має на меті наблизити владу до громади. На ділі ж маємо протилежне –окремі удільні князівства, які керуються не українським законодавством, а волею місцевих панів.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

та Наталії Демусенко

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"