Гормони – це сірі кардинали нашого організму

Дуже часто ми можемо почути від стрункої дівчини, що в неї є зайвий кілограм, якого конче необхідно позбутися до свята чи до літа. Інша справа, якщо людина внаслідок хронічних захворювань має зайву вагу, а ще гірше – ожиріння, і це впливає на її самопочуття, а подекуди і заважає жити. Поспілкувавшись з лікарем-ендокринологом обласної лікарні Аллою Василівною Федорченко, ми з’ясували, що надмірна вага – це лише наслідок неправильної роботи внутрішніх органів, надлишку або нестачі тих чи інших гормонів, мікроелементів, вітамінів.

Про дієти

– Будь-яка дієта для організму – це завжди стрес. «Маньячити», поки ви ще молоді, можна, організм вам це пробачить. Але з віком я б не радила ризикувати, – застерігає Алла Василівна. – Дієта рано чи пізно закінчується, і ось тут починається найцікавіше: втрачені кілограми знову повертаються, та ще й з лишком. Якщо люди не зрозуміють, що для того, щоби схуднути, спочатку потрібно відновити правильне функціонування організму та ендокринної системи – а як відомо, гормони – це сірі кардинали, які правлять бал, – то ніякі дієти не допоможуть!

 

Про гормони

– Після сорока років кількість гормонів зменшується, – наголошує пані Алла, – збільшується тільки кортизол (гормон стресу) і інсулін. Головними наслідками високого кортизолу є зайва жирова маса, особливо на животі, що вказує на зменшення тестостерону (чоловічого статевого гормону). Я не проти, коли жінкам після 45 років призначають гормонозамісну терапію, але не в молодому віці, коли гормони мають вироблятися організмом у достатній кількості. Однак можуть бути причини, які перешкоджають нормальному їх синтезу. Саме це і потрібно встановити. Жінкам часто призначають КОКи (комбіновані оральні контрацептиви), основна дія яких – це контрацепція, і це аж ніяк не панацея від багатьох недуг. Ніяких лікувальних властивостей вони не мають, лише маскують хворобу.

 

Про спортзал

– Щоб схуднути, зазвичай ми йдемо в спортзал,– каже Алла Федорченко, – займаємось до сьомого поту, а зайві кілограми нікуди не зникають, самопочуття не кращає. А якщо здати аналізи на вміст гормонів, виявиться, що перш за все потрібно відновити функції організму, а там і вага зменшиться сама собою. Жінка в залі з гирями – це неприродно, це додатковий стрес для організму.

 

Про медицину

– На жаль, нашій медицині вигідні хворі люди. Згідно медичних протоколів, лікарі часто призначають одні й ті самі пігулки всім. Але наш організм реагує по-різному, тому в кожному окремому випадку потрібен індивідуальний підхід. Пам’ятаю, – згадує лікар, – як ми виїжджали в район, і на прийом до окуліста прийшла бабуся і каже:«Ви нам з дідом випишіть одні окуляри на двох».

 

Про продукти

– Хороше червоне вино в компанії – чому б і ні! – говорить Алла Василівна. – Але не міцні алкогольні напої, бо вони негативно впливають на печінку. Цукор і сіль – біла смерть. Борошно вищого ґатунку містить глютен, який шкодить роботі кишківника. Кавою захоплюватися не варто. Молочні продукти промислового виробництва я б також не рекомендувала. Суперкорисні продукти – це яйця, а також риба, якщо вона виловлена в холодному морі, овочі, фрукти.

І насамкінець: якщо у вас якісь негаразди зі здоров’ям, звертайтесь до спеціалістів у лікарню. А щоб організм відновився, висипайтесь, правильно харчуйтесь, пийте чисту воду, уникайте стресів.

Світлана ОНИЩЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"