Гончарівські танкісти агітували оркестром та польовою кухнею
 

Днями до Бобровиці завітали військові з Першої окремої гвардійської танкової бригади (селище Гончарівське), які агітували молодь вступати на контрактну службу до лав Збройних Сил України. Урочисто, під звуки військового оркестру, який, до речі, є активним учасником державних свят і парадів, у залі будинку культури зібралися всі бажаючі, здебільшого студенти місцевого коледжу, аби дізнатися про всі переваги і недоліки служби за контрактом.

За словами офіцера по роботі з особовим складом Руслана Коваля, грошове забезпечення контрактників від січня цього року істотно збільшилося. Найменша зарплата нині становить 7 тисяч гривень. Також держава гарантує одноразову матеріальну допомогу впродовж року, виплату грошового забезпечення на оздоровлення, щорічну відпустку (від 30 діб), професійне зростання, безкоштовне медичне обслуговування в закладах МО України та інше.

«Контрактники отримують соціальні й побутові гарантії: житло за рахунок держави, можливість навчатися у вищих навчальних закладах без відриву від служби, а також, після року служби за контрактом, можливість вступити у вищі військові навчальні заклади. Сьогодні ми завітали до Бобровиці, в планах – відвідати кожен районний центр області», – наголосив майор Коваль.

Після неперевершеної гри універсального оркестру, який виконував пісні на будь-який смак, присутні мали змогу переглянути відеоролик про танкову бригаду. Історія цього з'єднання своїм початком сягає опалених війною «сорокових». За мужність, що виявили воїни полку в боях за Батьківщину, частині у 1945 році було присвоєне почесне звання «Гвардійська». Понад триста її бійців нагородили бойовими орденами і медалями. Після війни 292-й гвардійський танковий полк увійшов до складу 72-ї стрілецької дивізії. Місцем його дислокації стало селище Гончарівське. У 1997 році на базі полку створено 1-шу окрему танкову бригаду.

З березня 2014 року бере участь у війні на Сході України.

Після просвітницької місії всі бажаючі мали нагоду скуштувати солдатської каші. Адже доки в будинку культури відбувалося патріотичне виховання, кухарі з танкової бригади просто на центральній площі облаштували польову кухню.

«Сьогодні в меню пшоняна каша з м’ясом, – посміхається старший військовий кухар Олексій Савенко. – І дарма, що йде дощ... Ми все одно почастуємо бобровичан смачною солдатською їжею».

Олексій також контрактник, готує для військових. Окрім спеціальності кухаря, має вже й невеликий досвід. Майже рік готував для бійців АТО у Краматорську. Каже, що роботою і заробітною платою задоволений. А найголовніше – вдячний родині за розуміння і підтримку.

Військовий комісар Бобровицького районного комісаріату підполковник Андрій Делемень, який також долучився до агітації, розповів, що з початку року з Бобровицького району на військову службу за контрактом до лав Збройних Сил України прийнято сорок чоловік, з них п’ятеро – до танкової бригади в Гончарівському.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"