«Головне – не їсти одне одного»

Великий піст – це час молитов, покаяння, скромного життя і скромних думок. Велике значення має харчування під час посту. Воно пісне, без м'ясних і молочних продуктів, з безліччю обмежень і навіть повністю «голодними» днями. Посту рекомендують дотримуватися всім християнам, але навіть церква робить виняток у деяких випадках. Важливо пам’ятати, що піст – не дієта, і відмова від скоромної їжі – важлива, але далеко не найголовніша його складова.

Українці провели зиму, відсвяткували Масницю і почали Великий піст. Він найважливіший з усіх постів і в цьому році триватиме з 19 лютого до 7 квітня. А вже 8 квітня – свято Великодня. Дата початку Великого посту, як і дата Пасхи, плаваюча, але тривалість його стабільна з року в рік. Піст триватиме 48 днів, складається він із Чотиридесятниці – 40 днів у пам'ять про період, проведений Христом у пустелі, та Страсного тижня (Седмиці) – це останній тиждень Великого посту, що символізує останні дні земного життя Христа.

 

Піст – це в першу чергу стосунки

Лікарі досить часто говорять про його користь дотримання Великого посту для здоров’я, мовляв, це правильне харчування. І справді, багато хто постує, оскільки піклується про своє фізичне здоров’я. Адже багато хвороб – через ненажерливість. Однак, на жаль, мало хто замислюється над тим, що іще більше хвороб – від нестриманості духовної, коли людина піддається ліні, заздрості, гордості та гніву. Щоб піст не перетворювався лише на лікувальне голодування, його необхідно поєднувати з молитвою, покаянням і причастям. Тільки так ми очищаємо своє серце і єднаємося з Господом Ісусом Христом, освячуючи і душу, і тіло.

«Важливо пам’ятати, що сенс посту полягає в утриманні не тільки від скоромної їжі, а й від гріховних помислів і бажань, – пояснює настоятель Катерининської церкви отець Євген. – Часто люди думають, що якщо в піст не їсти, то Бог пробачить всі гріхи і ти за це отримаєш винагороду. Та це неправильна думка. В першу чергу піст – це стосунки поміж людьми, покаяння. Це спонукання себе до певних дій. Я б сказав, що піст – то маленький подвиг, якщо ти можеш його вчинити – постуй. Якщо не готовий, то й силувати себе до цього не треба. Колись митрополит сказав: «Головне – не їжте одне одного». Важливо, щоб душа постувала. В цей період потрібно боротися з похіттю, з гріхом, не сваритися, не сперечатися, менше поганих помислів виношувати. От тоді піст пройде не марно. Важливо врахувати: піст повинен бути під силу, він покликаний дарувати радість, а не бути предметом суперечок і невдоволення. Якщо один із подружжя ще не прийшов до розуміння необхідності постувати, то другий повинен постувати так, щоб не дратувати свою половинку докорами чи похмурим виглядом. Правильний піст можливий лише в терпінні, любові та смиренності. Тоді стосунки між подружжям, батьками й дітьми стають міцнішими і теплішими. Цьому сприяє спільна участь у великопісних богослужіннях і сімейне великопісне молитовне правило».

 

Статеві відносини – не завжди гріх

Близьких відносин у піст між чоловіком та жінкою взагалі не повинно бути. Та отець Євген у цьому питанні дуже толерантний. Він вважає, що коли подружжя може стриматися, то це плюс, а коли ні – то й гріхом вважати не треба.

«Взагалі статеві стосунки під час посту заборонені, – продовжує отець Євген. – Якщо подружжя утримується від близькості під час посту, то це добре, але коли таке утримання спонукає до гріха (до блуду), то подружжя має право не відмовлятися від близькості. Та й взагалі, у Великий піст не вживають білкової їжі, а саме білки викликають статевий потяг. І коли пара постує правильно, то й бажання тимчасово слабшає».

 

Пом’якшення посту

В Греції існує два види посту – строгий для монахів та послаблений для мирян. У нас – один для всіх. Та правила церкви допускають пом'якшення посту для дітей, хворих, вагітних та для воїнів. Священики кажуть, що немає суворих обмежень, і будь-яка людина може попросити про пом'якшення посту, все вирішується індивідуально. Головне у піст – спосіб життя, обмеження певних занять.

«Піст послаблюється для хворих, для дітей, бо у них формується організм і їм необхідне постійне, збалансоване і раціональне харчування, для вагітних та матерів-годувальниць, а також для тих, хто займається важкою фізичною працею і для наших бійців на передовій, – розповідає отець Євген. – Адже в пісних продуктах недостатньо корисних речовин».

 

Що можна їсти?

Для того, щоб ви душею і тілом змогли відчути радість та святість їжі, вона повинна бути різноманітною, але простою. В піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженою їжею. Віддайте перевагу їжі, приготованій на пару або на грилі.

«Цей піст більш суворий щодо їжі, ніж всі інші, – каже отець Євген. – Головною забороною під час Великого посту є їжа тваринного походження: м'ясо, яйця, молоко і молочні продукти. Також під забороною солодощі, випічка і алкоголь. Страви з олією дозволяють готувати лише у суботу і неділю. У Вербну неділю та на Благовіщення Пресвятої Богородиці можна урізноманітнити меню рибою та морепродуктами».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"