ГРОМАДА

Головне — стати самодостатніми

Остерська об’єднана територіальна громада утворилася не так давно. Зараз її розвиток можна порівняти з розвитком дитини на першому місяці вагітності мами. Саме так про це об’єднання говорить міський голова Остра Віктор Самодєлок. Адже попереду їх ще чекає рішення ЦВК, вибори голови та старост і створення всієї структури громади. Та, незважаючи на всі труднощі на цьому нелегкому шляху об’єднання, він впевнений, що все вдасться, потрібен лише час.

 

У 2015 році Кабміном був затверджений поточний план створення громад у Чернігівській області. Відповідно до нього в Козелецькому районі мали б бути лише дві об’єднані територіальні громади – Козелецька та Остерська. Та всі ці плани порушили Кіпті та селище Десна, які встигли створити свої громади швидше від запланованих.

«Створити дві громади в нашому районі було раціональним рішенням, – каже голова. – І все б було добре, але втрутилися Кіпті і Десна, які встигли ще торік створити свої окремі об’єднані громади. Я думаю, без них і тих сіл, які увійшли до їхніх громад, буде важкувато як Остру, так і Козельцю. Адже в Кіптях багато заправок, які приносять чималий дохід у бюджет громади, а в Десні – військові. Взагалі 2015-й рік, як на мене, був «золотою порою» для створення територіальних громад. Ті, що встигли першими, мають свої переваги. Не можу сказати, чому мій попередник не зробив цього минулого року. Та що сталося, те сталося, і тепер нам потрібно думати, як зробити свою громаду самодостатньою».

 

Чим більше, тим краще

Чим більше людей, тим успішніша громада. Саме так можна сказати з огляду на досвід Латвії. Так вважає і Віктор Самодєлок, але для їхньої громади це поки що в майбутньому. Перед створенням Остерської громади попередньо було розроблено карту її майбутньої території з селами, які мали б туди увійти. Відповідно до цього попереднього плану Остерська громада мала б складалися з 9 сільських рад. Та все вийшло по-іншому. Нині територія громади складає меншу половину тієї, яку було заплановано  спочатку.

«Сьогодні у нас лише дві сільради з їх селами, – розповідає Віктор Андрійович. – Всі інші поки що відмовилися від приєднання до Остерської громади. Вони чекають. Напевно, хочуть подивитися, що з того вийде. Я особисто їздив у кожне село і розмовляв із людьми. Та поки що не вдалося їх переконати. Хочеться сподіватися, що все ж таки вони змінять свою думку. Бо якщо вже ми стали на шлях об’єднання, то треба намагатися покращити життя людям. А громаді з маленькою кількістю населення буде важкувато. Чим більша громада, тим краще».

 

Без дотації ніяк

Новостворена Остерська громада ще не зовсім готова до повної самостійності, і без дотації держави навряд чи виживе.

«Перед тим, як об’єднатися, ми прорахували всі витрати і прибутки нашої громади, – розповідає голова. – Це для того, аби уявляти, чи зможемо себе забезпечити. За цими підрахунками у перші роки після об’єднання ми не зможемо нормально існувати без державної дотації. Хіба що в найближчий час з’являться серйозні інвестори. Сьогодні ж на території нашої громади працюють декілька приватних сільських господарств, але цього  замало. Тому після того, як ЦВК затвердить всі наші документи, почнемо залучення інвесторів. Бо ж є люди, які хочуть працювати і давати робочі місця у нашій громаді, але поки що бояться невизначеності. Та я все ж сподіваюсь, що з часом все буде добре. Не скажу, що буде ікра з маслом у кожного на столі, але намагатимемося робити все, що від нас залежить, аби громада стала самодостатньою».

Кадри вирішують все. У цьому впевнений голова Віктор Самодєлок. І міркує про те, що проблеми з пошуком толкових фахівців для громади не уникнути.

«У нас не буде часу на розкачку. Відразу після рішення ЦВК потрібно буде створювати адміністративний центр і взагалі всю структуру громади,– наголошує голова. – Потрібно буде залучати фахівців. І саме з цим буде проблема. Адже знайти кваліфікованого співробітника, професіонала своєї справи дуже важко. Є такий вислів: «Кадри вирішують все!». І, повірте, це справді так. Освіту має багато людей, а от справжніх фахівців дуже мало».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"