Голова ОДА прагне відновити церкву


 

На Чернігівщині планують відновити знамениту пам’ятку архітектури національного значення – дерев'яну Георгіївську церкву, що у селі Седнів Чернігівського району. Наразі шукають гроші.

 

Про це під час зборів Товариства «Чернігівське земляцтво» повідомив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. Він закликав членів земляцтва об’єднати зусилля для збереження культурної спадщини краю. Найперше – долучитися до реставрації козацької Георгіївської церкви у селищі Седнів. Адже цей храм є перлиною Сіверщини. Він існував тут ще з домонгольських часів і неодноразово відбудовувався після пожеж і руйнувань. Теперішня будівля церкви широко відома за фільмом «Вій», який знімали тут у 1967 році. Втім, зараз вона перебуває у критичному стані і потребує негайної реставрації. І на відновлення храму потрібно не менш ніж мільйон гривень.

«Товариство «Чернігівське земляцтво» об’єднує людей, які пам’ятають про своє коріння, бережуть в душі любов до батьківщини і, за можливістю, сприяють її економічному зростанню, соціальному розвитку, духовному збагаченню, – наголосив Андрій Прокопенко. – На найближчій сесії обласної ради ми запропонуємо депутатам розглянути обласну програму відновлення Георгіївської церкви у Седневі. Для розроблення проєктно-кошторисної документації реставраційних робіт вишукуємо у бюджеті 450 тисяч гривень. Це тільки початок великої справи. Щоб відродити храм, потрібен не один мільйон. Давайте об’єднаємо зусилля і врятуємо церкву».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"