Гасив поле й загинув

Така трагічна смерть спіткала 78-річного мешканця столиці, який приїхав до села Ярославка Бобровицького району доглядати стареньку тещу. Чоловік разом з іншими сільчанами намагався загасити поле, на якому невідомі випалювали минулорічну кукурудзу.

Під час гасіння, ймовірно, отруївшись димом, пенсіонер впав у полум’я й обгорів. На жаль, врятувати життя небайдужому дідусеві не вдалося.  

Вогнеборці вкотре закликають утриматися від паління сміття і трави у природних екосистемах, адже лише за пасхальні вихідні вони ліквідували 32 пожежі, що сталися на природних територіях нашої області. З початку квітня зареєстровано понад 80 загорянь в природних екологічних системах.

Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Надзвичайники закликають зважити, чи варто ризикувати, адже вогонь на городі чи у дворі може перекинутися на будинок, паркан. До того ж спалення сухостою є правопорушенням, за яке можуть покарати гривнею.
Відповідно до статті 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення за випалювання сміття та сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 340 гривень.

 

Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"