Фіктивний мораторій: на Чернігівщині винищують лосів

 

Безкарність породжує вседозволеність! Попри оголошений 25-річний мораторій, на Чернігівщині знову вбивають лосів. Трагедія трапилася у четвер, 20-го квітня. Тварин розстріляли на території Ічнянського району, завбачливо вигнавши їх за межі Національного природного парку. За словами активістів, лосів розстрілювали впритул, посеред білого дня, та ще і на очах у численних свідків. Нелюди, які вчинили зухвале вбивство, – відомі в районі браконьєри. Раніше за подібними заняттями їх неодноразово ловила лісова охорона, але щоразу справи спускали «на гальмах». Ще одним обурливим фактом у цій справі є те, що лосів убили неподалік села, де народився очільник місцевої поліції. Чи уникне цього разу відповідальності родина затятих браконьєрів?

 

Плювали, як у себе вдома

Проігнорувавши 25-річну заборону полювання на лосів, зловмисники вигнали двох тварин із території Ічнянського національного природного парку і застрелили їх неподалік батьківщини місцевого очільника районної поліції.

Тутешні активісти, котрі не встигли як слід оговтатися від не менш зухвалого вбивства благородного оленя на території Національного природного парку, обурені особливим цинізмом злочину.

Цього разу тварин убивали поблизу села Рожнівка, ще завидна – близько 17:00. Численні свідки бачили, як за двома лосями, що вибігли з лісу, гналася «Нива». З машини прозвучало п’ять пострілів…

За словами керівника громадської організації «Активіст Ічнянщини» Ігоря Денисенка, злочинці не зважали не лише на існуючий мораторій, але і на очевидців.

«Браконьєри розстрілювали лосів буквально впритул, прямо з автомобіля, – обурюється активіст. – Вони полювали відкрито, посеред білого дня, як у себе вдома, на очах у численних свідків».

Власне, саме небайдужі очевидці й викликали лісову охорону та повідомили активістів про побачене.

Незважаючи на оперативність, зловити «на гарячому» горе-мисливців не вдалося. На допомогу місцевим єгерям та активістам поспішили і працівники лісової охорони з сусіднього Ніжинського району. Як відомо, не так давно в тому районі також розстріляли лосів: загинув молодий самець та вагітна самка. Ще четверо підранків, швидше за все, померли від ран на болоті. Незважаючи на повноту доказової бази, кримінальна справа за фактом незаконного полювання «стараннями» прокуратури котрий місяць «висить» у повітрі. Тож побоювання ніжинських єгерів не позбавлені логіки.

 

Браконьєри-рецидивісти

«Тварин убивали цинічно прямо на очах у механізаторів, які працювали на одному з полів, – пояснює єгер Ічнянського агролісгоспу Сергій Цинковський. – Браконьєри мали намір забрати цих лосів, зачепивши їх трактором і затягнувши до річки Удай. Ми знайшли їх захованими у воді й викликали правоохоронців. Кожна з тварин важила приблизно 300 кілограмів. Це молоді лосі».

Захисники фауни називають прізвища браконьєрів – місцевих мешканців, батька та сина, і переконують: зловмисники відомі в широких колах саме як жорстокі браконьєри.

«Це бувалі браконьєри, яких неодноразово ловили за подібними заняттями», – переконує єгер.

28 січня цього року ті ж таки браконьєри в урочищі Довбні добули свиноматку. На місце злочину виїздила оперативна група, але родина браконьєрів дивним чином уникнула відповідальності. Схожа ситуація пізніше трапилася і в селі Вишнівка того ж таки Ічнянського району. Браконьєрів затримали «на гарячому» – поліцейські описали місце злочину, вилучили зброю, але матеріали кримінальної справи і досі припадають пилом в Ічнянському райвідділі поліції.

Цього разу ситуація повторилася, але вже не зі свинями, а з лосями.

«Правоохоронці вилучили речові докази, витримали всю законну процедуру, – каже Ігор Денисенко. – Вилучені кулі вказують на те, що стріляли як з нарізної, так і з гладкоствольної зброї. Швидше за все, стріляли з близької відстані, – припускає активіст, – бо деякі кулі пройшли навиліт. Гадаю, у поліції проблем з пошуками власників зброї не буде. Було б бажання».

Як повідомив начальник ГУНП у Чернігівській області полковник поліції Едуард Альохін, інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 248 Кримінального кодексу України (незаконне полювання). Санкція статті передбачає максимальне покарання обмеженням волі на строк до трьох років.

«Поліція всю ніч працювала над документуванням фактів, опитувала свідків, виявляла речові докази, перевіряла власників зброї, – пояснює Едуард Альохін. – У результаті проведеного правоохоронцями комплексу розшукових заходів уже є підстави підозрювати низку осіб, які можуть бути причетні до скоєного, – продовжує полковник. – Наразі триває оперативна робота, експерти проводять балістичну експертизу куль, вилучених з туш застрелених тварин».

Едуард Альохін підкреслив, що зробить усе від нього залежне, аби браконьєри не уникнули відповідальності.

 

Юристи: «Мораторій – це чистої води популізм»

Разом із тим захисники фауни переконані – неналежне розслідування справ і недосконалість діючого законодавства призводять до подібного роду цинічних випадків.

«Ці люди з нас сміються щоразу, як ми їх ловимо, бо порушення залишається непокараним. Лось – це тварина під мораторієм, тому треба показово покарати злочинців, – каже єгер Сергій Цинковський. – Сподіваємося, що і в справі вбивства лосів, і у справі вбивства благородного оленя ми побачимо результат реального розслідування, а справи передадуть до суду. Ці люди мають стати перед судом!».

Столичний юрист Ігор Калініченко, який взявся безкоштовно супроводжувати справу «ніжинських лосів», переконаний, що наказ міністра екології про 25-річний мораторій полювання на лосів – чистої води популізм.

«Він не пройшов перевірку Міністерством юстиції, отже, є мертвонародженим, – говорить адвокат. – Значення для даної справи наказ не має».

Незважаючи на юридичні формальності, за якими затягують справи, Ігор Калініченко сподівається притягнути винних осіб до відповідальності.

За його словами, суд бере до уваги істотну шкоду в нематеріальному розумінні.

«Насправді практики вдосталь, потрібна лишень воля правоохоронців та прокуратури», – резюмує захисник.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото активістів 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"