Фейковий виграш позбавив 19 тисяч

18-річний хлопець з Козелецького району перерахував шахраям 19 тисяч гривень, щоб отримати виграшний автомобіль.

Напередодні юнак отримав смс-повідомлення: «Ваш номер виграв приз – автомобіль». До тексту додавалися телефони, за якими можна отримати детальнішу інформацію. Коли щасливий юнак передзвонив на вказаний номер, то співрозмовник відрекомендувався представником компанії, що проводить розіграш, і повідомив: аби отримати авто, треба сплатити так звану частину податку на виграш. 19 тисяч гривень – саме таку суму юнак перерахував на картковий рахунок і чекав на авто. Та згодом зрозумів, що став жертвою шахраїв і звернувся до поліції.

Наразі за заявою хлопця поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

На жаль, такі махінації шахраїв не завжди вдається розкрити, і тим паче повернути потерпілим гроші. Тому будьте обачні, і перед тим, як відправляти комусь гроші за сумнівні виграші, подумайте – можливо, це чергове шахрайство.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"