Фермерка зустріла своє 60-річчя в полі


 

У селі Орлівка Куликівського району ось уже двадцять років діє сільськогосподарське ТОВ «Злагода-ЮКС», яке майже ввесь цей час очолює тендітна жінка Любов Скорина. Поле – її стихія, в якій вона готова перебувати і вдень, і вночі. Адже вона ніколи не сидить вдома, все сама контролює. І хоча багато хто вважає, що аграрна сфера – не жіноча справа, бо працювати в полі – це важка та виснажлива робота, проте Любов Василівна доводить: жінка в аграрному бізнесі – це не берегиня і не технічний робітник, а хороший фахівець та керівник на будь-якій ланці.

 

Любов Скорина

ТОВ «Злагода ЮКС» утворене в 2000 році, було одним з перших у Куликівському районі господарством, яке почало займатися вирощуванням зернових культур. Такі господарства, як «Злагода», почали з’являтися майже відразу після розпаду колгоспів. Люди тоді отримали право брати землю в оренду і розпочинати свою справу в аграрній сфері. Спробувати свої сили в цьому напрямку вирішила й пані Любов із трьома однодумцями. Вони створили товариство і почали працювати. З великими труднощами, але їм все ж таки вдалося вижити і розвиватися.

«Я працювала в орлівському колгоспі бухгалтером і касиром, – згадує Любов Василівна. – У 2000 році колгосп розпався, люди почали брати землю в оренду і створювати свої фермерські господарства. Тоді було засноване й наше товариство.Спочатку було четверо засновників: Сергій Коновал, Іван Чорній, Григорій Юженко і я. Ми взяли в оренду 240 га землі та техніку. Першими культурами, які ми посадили, була пшениця і жито. Внесли свої кошти, закупили насіння – і розкрутилися. Також ми зробили ставку на надання населенню послуг: оремо, косимо, перевозимо, сівба, посадка. Звичайно, на початку було дуже важко, але згодом все налагодилося. З часом замінили стару техніку на нову. У цій справі головне – любити те, чим ти займаєшся. Любити землю, на якій ти працюєш».

Любов Василівна була співзасновником «Злагоди» і працювала там бухгалтером. Та вже через сім років їй довелося стати керівником господарства.

«Коли у 2007 році двоє засновників відійшли від справ, я очолила «Злагоду», – говорить Любов Скорина. – Мені це не було важко, адже, по суті, я все знала.

Кількість землі не збільшували, ми й досі працюємо на 240 га землі. Саджаємо всього потроху і слідкуємо за сівозмінами. Цьогоріч ми посадили просо, овес, пшеницю і сонях.

Посадити і виростити врожай – це півсправи. Потім його потрібно ще й вигідно продати. Саме збут є найбільшим головним болем малих і середніх фермерських господарств. Сьогодні, до речі, вигідно саджати соняшник, але ж він дуже виснажує землю і його не можна вирощувати кожного року на одному й тому ж полі».

Весна і літо – гаряча пора для Любові Василівни, адже з ранку й до вечора вона на полі. Дивиться, перевіряє та контролює. Не на машині їздить, а на велосипеді, мовляв, так зручніше. Свою роботу надто важкою не вважає, бо дуже її любить.

Люблять і поважають Любов Василівну в селі, адже фермерка ніколи не стоїть осторонь проблем громади. Завжди допомагає у всьому. І техніку надає, і фінансово підтримує. Каже, не може по-іншому, бо це ж не для чужих, а для своїх людей.

«Любов Василівна ніколи нам не відмовляє, – говорить виконувачка обов’язків старости села Орлівка Валентина Бусол. – Зі свого господарства, наприклад, виділили трактор, який заправляють, який кожну першу п’ятницю місяця їздить по селу і забирає з-під дворів сміття у людей. Всі вже знають і справно виносять його. І це – неабияка допомога».

Цього літа Людмилі Василівні виповнилося 60 років, а ще минуло 20 років з дня заснування ТОВ «Злагода КСМ». Святкування цих двох визначних дат у житті фермерки пройшло в день урочистого відкриття розчищеного і оновленого озера в селі Орлівка – тут пані Любов також багато в чому допомогла. У цей день їй вручили Почесну грамоту селищної ради за багаторічну працю та внесок у розвиток аграрної галузі.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Миколи ТИЩЕНКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"