Електромонтер - сучасна професія, яка буде затребувана й у майбутньому


 

Значимість електрики для сучасної людини переоцінити складно. Уявити життя без електричного світла просто неможливо. Отже, й електромонтери потрібні там, де користуються електрикою, тобто скрізь. Попит на цих фахівців не спадає впродовж довгих років, і можна зі стовідсотковою впевненістю гарантувати, що він збережеться і в майбутньому.

 

Протягом січня-липня 2020 року в базі вакансій обласної служби зайнятості налічувалося 171 вакансія електромонтера різної спеціалізації із заробітною платою від 5 до 12 тис. грн. За цей час службою зайнятості укомплектовано 94 таких вакансій.

Професія електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування – одна з провідних на промислових підприємствах, електротранспорті, в будівельних організаціях та організаціях комунального господарства.

Містять в штаті власних електромонтерів і багато організацій, рід діяльності яких не має нічого спільного з промисловістю: офісні комплекси, школи та інститути, великі магазини.

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування - це фахівець, який встановлює, обслуговує й слідкує за справністю електромереж і електроустановок, у разі виникнення несправності й пошкодження усуває їх.

Конкретні завдання електромонтера залежать від того, де він працює. Наприклад, майстер, який працює на заводі, займається монтажем, діагностикою та ремонтом верстатів, стежить за безперебійною подачею енергії на виробництво. У міських електромережах ці робітники прокладають лінії електропередач, встановлюють та обслуговують ліхтарі, а в комунальних службах — обслуговують електроустаткування в житлових будинках.

Затребувана їх майстерність і в побуті. Тому амбітні, цілеспрямовані, впевнені в собі фахівці відкривають власну справу, пропонуючи населенню послуги щодо обслуговування та ремонту електрообладнання та інструментів: встановлення та ремонт побутової електротехніки, електроосвітлювального устаткування, прокладання та заземлення електропроводів, кабелів, обслуговування діючої техніки, встановлення та підключення до мережі лічильників, світильників тощо.

Зарплата електромонтера так само, як і його обов’язки, залежить від того, де саме він працює, а ще - від кваліфікації.

Безкоштовно здобути професію «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» можна безробітним за сприяння служби зайнятості. Вчитись пропонують або в ДПТНЗ «Чернігівський професійний будівельний ліцей» або в Сумському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Термін навчання 8-10 місяці.

Всі витрати, пов'язані з організацією професійного навчання безробітних, здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Крім того, у період професійного навчання служба зайнятості продовжує виплачувати безробітним допомогу по безробіттю, що була їм попередньо призначена, при потребі компенсує витрати на проїзд, забезпечує проживання в гуртожитку.

Отже, не чекайте! Обирайте професію та навчайтеся з нами! Телефонуйте (0462)77-90-31 – відділ організації профнавчання Чернігівського обласного центру зайнятості або ж звертайтеся до найближчого структурного підрозділу обласної служби зайнятості.

 

Валентина Федусь

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"