Досвід – фінський, вміст – український

Уже з вересня цього року українські сім’ї при народженні дитини отримують набір необхідних речей для новонароджених. Ці «бебі-бокси», без сумніву, позитивна ідея. Матусям легше, татусям – дешевше, ну а влада заробляє собі додатковий плюс. Та от тільки на ділі виявилося не все так позитивно.

На Чернігівщині «пакунки малюка» вже отримали понад дві сотні сімей. Хтось у пологовому, хтось після виписки, а дехто і через місяць після народження дитини. Та всі вони отримали однакові симпатичні коробочки з майже ідентичним вмістом.

 

Що в коробці?

«Пакунок малюка» надаватиметься кожній родині під час виписки з пологового будинку. Таке рішення прописане в наказі Міністерства соціальної політики України «Деякі питання надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини».
Також цим документом визначено деталізований перелік дитячих товарів загальною вартістю в 5 000 гривень для комплектування цього «бебі-бокса».
Вміст «коробки» –  30 речей для новонароджених діток та мам. Туди входять підгузки одноразові для новонароджених – від 2 до 5 кг, розмір №1 - 4 упаковки. Підгузки найменшого розміру і, чесно кажучи, не найкращої якості. Та ще й розмір перший – такий беруть хіба що в пологовий, в основному батьки користуються №2. А якби дійсно йшлося про допомогу батькам, то доречно було б покласти чотири пачки підгузків різних виробників. Так батьки змогли б спробувати і вибрати ту, яка підходить саме їхній дитині, адже дуже часто у дітей виникає алергічна реакція та ту чи іншу марку підгузків.
Також у коробці знаходимо серветки вологі одноразові для новонароджених, гіпоалергенні, PH-нейтральні – дійсно, річ необхідна. Є там і чотири пелюшки з різної тканини –  такі речі зайвими не бувають.

З одягу для дитинки поклали лише дві шапочки без будь-якого маркування, але в описі вмісту пакунку, який додається, прописано, що одна з них – на вік від 0 до 3 місяців, інша - від 3 до 6 місяців. Також по два боді з коротким і довгим рукавом, два «чоловічки» та двоє повзунків. Всі вони представлені в розмірі 50-56 та 56-58 см. Є й маленькі шкарпетки, розміром на 0-3 місяці. Весь одяг гарний, 90% від українського виробника, але й тут не обійшлося без «косяка». Адже зовсім немає теплих речей, а розмірний ряд дуже маленький, зважаючи на те, як швидко ростуть діти та з якою затримкою приходять пакунки. Та й деякі дітки народжуються досить великими.

 

 

 

Поклали до пакунку і гарний махровий рушник для купання, плед та демісезонну ковдру.
Також є термометр для води, термометр для тіла електронний з гумовим наконечником, ножиці манікюрні дитячі з тупими наконечниками. Не забули і про іграшки: примітивне пластикове брязкальце, ціна якого не перевищує 20 гривень.
З предметів гігієни для малюка та матусі є лише дві пачки прокладок для лактації, крем із вмістом ланоліну 100% та рідке мило-шампунь дитяче (500 мл.).

Усі матусі, які вже отримали пакунки від держави, відзначають, що у пакунок, який позиціонують як набір усього найнеобхіднішого на перший час, варто додати присипку дитячу, олійку, крем, пустушку та хоча б одну пляшечку.

Чимало питань викликає і матрац, який лежить на дні коробки. Це фактично шматок поролону. За задумом чиновників, він потрібен для того, аби батьки могли деякий час саму коробку використовувати як ліжечко. Цікаво, хто з батьків наважиться покласти новонароджену дитину в цю картонну коробку, яка невідомо де лежала, де їздила?

Ну і, власне, коробка. Весь перелічений комплект упакований в «коробку-колиску з міцного картону», розмір 43×70×27 сантиметрів. Використовувати її на практиці можна хіба що для зберігання дитячих іграшок.

Найцікавіше у всій цій історії – ціна пакунку. Адже на декларованих чиновниками 5 тисяч гривень він явно не тягне. Порівнюємо вартість представлених у коробці речей з ідентичними в магазинах Чернігова. Вийшло, що його ціна – максимум 3 тисячі гривень. І це за роздрібними цінами. В будь-якому випадку закуповували ці речі оптом, тобто набагато дешевше. Тож виходить, коробка коштує дві тисячі? Чи, може, транспортування тягне на таку суму – адже тендер виграла фірма з Закарпаття? Так чи інакше, простір для роздумів величезний.

 

Досвід засновників «бебі-боксів»

Ідею дарувати породіллям «пакунки малюка» наші урядовці запозичили у фінських колег.

У Фінляндії такі пакунки для новонароджених видають аж із 1930-х років. У той час це був захід для підвищення народжуваності, і він себе виправдав. Досвід Фінляндії вже перейняли багато країн світу, тепер і Україна серед них. Що ж такого фіни дарують породіллям?

Це досить велика коробка, наповнена не тільки різноманітними предметами гігієни, ковдрами і рушниками, але й чудовим одягом, включаючи зимовий комбінезон. І жодних одноразових підгузків, адже фіни давно визнали їх шкідливими і перейшли на багаторазові. Обходиться цей пакунок владі у 500 євро. До речі, пакунок майбутні батьки отримують десь за місяць до пологів. Також фінські мами можуть відмовитися від пакунку і взяти цю допомогу грошима. Зважаючи на викладене вище, чи не краще було б до кінця наслідувати фінів і надати батькам вибір: отримати гроші чи пакунок?

На жаль, грошової альтернативи українські «бебі-бокси» не матимуть, принаймні поки що. От і виходить: фінська ідея, реалізована по-українському… З одного боку, батькам нібито й допомогли, а з іншого – мабуть, і себе не обділили.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото читачки та з відкритих джерел

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"