«Допоможіть забрати паї»:

новобасанці звернулись до Яковишина


 

Забрати паї в недобросовісного орендаря та взяти людей під свою опіку – власники землі з Нового Бикова та Нової Басані публічно звернулися до Героя України Леоніда Яковишина з проханням про допомогу. Люди більше не вірять пустопорожнім обіцянкам керівників ТОВ «Наташа Агро» і просяться під опіку до ТОВ «Земля і воля». Генерального директора ТОВ «Наташа Агро» Олександра Мороза обурені пайовики змогли виловити тільки на установчій сесії сільської ради.

Пайовики прийшли по своє

 

Зловили в коридорі

«Чому ви заробляєте на нашій землі мільйони, а людей ображаєте?», – звертається до перехопленого в коридорі сесійної зали представника ТОВ «Наташа Агро» Олександра Мороза Ніна Трейтяк із Нового Бикова. Жінка разом із односельцями приїхала після чергових відмовок у Нову Басань, аби хоча б тут зловити «генерального». На підтримку новобиківців підтягнулись із люди з Нової Басані. Проблеми – в усіх однакові.

«У договорах оренди чітко прописано про індексацію. Три роки, три роки ми не отримуємо індексації», – обурюється Ніна Миколаївна.

«Дівчата, давайте домовимось на пізніше!», – виправдовується Олександр Мороз.

«Ми знаємо Ваші обіцянки! Кажіть, коли зустріч!», – не витримує хтось із новобасанців. – Індексації немає, дороги порозбивали, що не можна й велосипедом проїхати».

Любов Сльозко із Нової Басані бідкається про те, що у сусідній Бобровиці платять 18 відсотків, а тут – всього вісім!

«За паї платять мало, за зерно дорого просять, отруту розкидають під селом, так що все воно йде до нас у криниці, – говорить пані Люба. – Он Яковишин за таку ж землю дає 18 відсотків від нормативно-грошової оцінки паю, а цей дає вісім. У мене 3,3 гектари паю, а на руки я отримую 8 тисяч гривень. Така ж сама земля поруч, і за неї Яковишин платить по 13 тисяч гривень. Де справедливість? – запитує жінка. – З людьми від «Наташі Агро» немає ніякого діалогу чи зборів. Все обіцяють, а толку ніякого. Кукурудзу ось давали – і ніхто й словом не обмовився. Тепер нічим годувати поросят – буду різати».

«Вас накрутили оце!», – кинувся було звинувачувати Олександр Мороз.

«Та ніхто нас не накручував. Ми запросили журналіста, бо з Вами договору не може бути ніякого, – відповідає Ніна Трейтяк. – Віри немає ні господарству, ні депутатам, особливо тому депутатському складу попереднього скликання. У нас у Новому Бикові було 70 гектарів землі, так Ви всіх зібрали, всім депутатам і їх родинам роздали по 2 гектари, а решту землі отримали люди з Вінниччини, Житомирщини – це люди «Наташі Агро» – все пішло туди».

«Так і в Басані таке саме. У нас 100 гектарів було. Розібрали, а людям – зась!», – додають новобасанці.

«Так а чого ж Ви не питаєте, що попередній Сашко, який був, роздав півтори тисячі гектарів землі в довгострокову оренду «Землі і Волі»?, – відбивається управитель.

«А ми Вас за цю землю не питаємо. Ми питаємо, чому ту землю роздали у власність приїжджим? Та земля працює і заробляє гроші на громаду», – пояснюють хором люди.

 

«Ми з радістю перейдемо у «Землю і Волю»

 

«На лікування грошей у вас своїх не випросиш, – обурюється Ніна Трейтяк. – Чуємо, що Яковишин гарно платить, Чубовський не відстає – дає людям і гроші, і олію, і борошно. У нас такого нічого немає, – продовжує Ніна Миколаївна. – Як тільки оранка, то примусово розносять нам по одній тисячі гривень, щоб ми орали зі свого паю».

«Яковишин оре по чотири гривні, а ми своїми грошима», – додає новобасанка Любов Сльозко.

«У нас у багатьох у 2023-му році закінчується оренда з ТОВ «Наташа Агро», – говорить Ніна Трейтяк. – Тому ми хотіли б публічно звернутися до Леоніда Григоровича Яковишина. Ми просимо, щоб він надав нам правову допомогу, і якщо він нас забере, то ми з радістю перейдемо у «Землю і Волю». Ці тільки гарно обіцяють, але з ними каші не звариш».

«Обманюють на кожному кроці. Сказали, що не можуть нарахувати індексацію, бо ціни не підіймали. Так дайте мені зараз по 4 гривні кукурудзу. Не дають!, – не витримує мешканка Нового Бикова Наталія Миколаївна Лиман. – За свій пай у 3,2 гектари, я отримую 10800 гривень, а сусіди платять на три тисячі більше. Вони тут між собою всі домовились, що один від одного орендарів не переманюватимуть, і тепер от «Наташа Агро» почуває себе привільно. Пай забрати неможливо. Зайти можна – вийти нереально».

«Нам треба гуртуватись і просити Яковишина, щоб він нас забрав», – додає Ніна Трейтяк.

 

Громада є, покращення немає

 

«Нам взагалі треба в Бобровицьку громаду», – не стримується Олександра Василівна Бандура з Нової Басані.

«По громаді покращення немає, повний занепад. Річка Супій після того, як впав рівень води, перетворилась на калюжу, а громаді до того немає жодного діла, – говорить Ніна Миколаївна. – З лікарнями туго, крапельницю немає де поставити, школи на межі, доріг немає, якби не Яковишин, то Новобиківський міжшкільний навчально-виробничий комбінат закрили б. Бачте, у громади не знайшлося 200 тисяч, щоб погасити борги!»

"Віддайте наші гроші!"

 

«У громади немає коштів!», – апелює депутат і представник ТОВ «Наташа Агро» Олександр Мороз.

«Як це немає? На зарплати і премії є! 50 чоловік штату посадили, а на комбінат коштів немає? – викрикують з гурту. – У сільський раді дівчата сидять у капронових колготках, а в лікарні сидять у кожухах. Три градуси тепла!».

Більшість новобасанців прекрасно розуміють, що їхню громаду створили штучно під конкретне агропідприємство. Як показав досвід, змін на краще не відбулося, тож і просяться люди в одну велику громаду – до Бобровиці, а землю – орендарям, які здатні платити більш справно.


Довідка

Генеральний директор ТОВ «Наташа Агро» Олександр Петрович Мороз не є власником господарства, власниками є такі люди як: Радавський Олександр Юрійович (засновник, 21890064 грн (43.5%), Сольський Микола Тарасович (засновник, 9424734.91 грн (18.73%), Пукшин Ігор Гелярович (засновник, 8945647.57 грн (17.78%), Кирилюк Руслан Іванович (засновник, 6709235.68 грн (13.33%), Баулін Олександр Юрійович (засновник, 3354617.84 грн (6.67%).

Прізвище Сольський добре відоме на всю країну. Це – голова аграрного комітету в парламенті і основний лобіст ринку землі. І доки Сольський розповідає у Верховній Раді про манну небесну від продажу землі і про недобросовісних орендарів, які не дають можливості людям продати свої паї, його підприємство платить людям менше, ніж деякі фермери в окрузі.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"