Догляд за лісовими культурами – важлива місія чернігівських лісівників


 

Замало лише посадити ліс. Впродовж перших років після посадки та доповнення  лісових культур лісівники дбають про молоді насадження, - створюють сприятливі умови для їх росту та розвитку, знищують бур’яни, трав’янисту рослинність та поросль малоцінних порід.

 

«Стан лісових культур є важливим критерієм оцінки кожного лісівника та керівника лісового господарства. Своєчасний догляд за лісовими насадженнями – обов'язкова вимога у роботі підприємства. А також лісівничі заходи по догляду за лісовими культурами знижують ймовірність поширення вогню в лісі,» - говорить директор Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» Юрій Ревко.

Навіть маленькому деревцю потрібен особливий догляд. За молодими насадженнями опікуються лісничі та їх помічники. Серед першочергових завдань – перевірка на приживлюваність цьогорічних сіянців. На контролі в лісовому господарстві культури у віці перших п'яти років. Адже щоб створити якісний та здоровий ліс потрібно багато років кропіткої праці, а обов'язковою вимогою є своєчасний догляд за лісовими культурами.

Головний лісничий ДП «Чернігівський лісгосп» Вадим Фесюн із практики знає, що лісівники проводять колосальну лісовідновлювальну роботу: «Догляд за лісом – кропітка щоденна праця протягом усього року,  але найбільший об'єм роботи припадає саме на теплий період.  У лісовому господарстві ми керуємося простим правилом - своєчасно проведений догляд за культурами та молодняками в подальшому дасть можливість виростити здорові високопродуктивні корінні насадження».

 Чернігівські лісівники піклуються над створенням сприятливих умов для росту основних лісоутворюючих порід. Завдяки догляду за насадженнями покращується їх водний та температурний режим, знищуються бур’яни, трав'яниста рослинність та поросль малоцінних порід шляхом прополювання, обкошування, обробітку міжрядь. Завдяки таким лісівничим заходам поліпшуються якісні властивості ґрунту, а також збагачення його елементами живлення.

Для покращення ефективності роботи використовують механізовані догляди з використанням тракторів з дисковими культиваторами КЛБ-1,7 та за допомогою мотокущорізів. В залежності від віку посадок та ступеню забур'яненості, обходити кожну ділянку за сезон можуть три-чотири рази.

Усі технологічні вимоги для створення високопродуктивних лісових насаджень, які мають хорошу приживлюваність, приріст та зразковий стан контролюють в ДП «Чернігівський лісгосп». Загальна площа, на якій уже на сьогодні проведені роботи по догляду у державному лісовому фонді становить 221 гектар, що майже вдвічі перевищує заплановані на перше півріччя показники по підприємству.  

Роботи по догляду за лісовими культурами тривають у Березнянському, Красилівському, Пакульському, Славутицькому, Любецькому та Мекшунівському лісництвах. На сьогодні вже очищено від забур’яненості завдяки мотокущорізам 126 гектарів у всіх шести лісництвах господарства. У Любецькому та Славутицькому - проведено дискування міжрядь культиватором КЛБ-1,7 на площі 95 гектарів.  

Приємно відзначити в даному напрямку Любецьке лісництво. Завдяки ефективній та злагодженій роботі працівників піврічний план по догляду за насадженнями виконано на 103%, загальною площею 98 гектарів.

Лісничий Любецького лісництва ДП «Чернігівський лісгосп» Василь Пушок працює в лісовій галузі 13 років. В лісництві контролює всі необхідні цикли по догляду за лісовими культурами: «Погодні умови сприяють активізації нашої роботи. Цілий комплекс робіт по догляду за лісовими культурами сприятиме добрим плодам у майбутньому. Щоб отримати якісний ліс ми прикладаємо максимум зусиль, але важливо відчувати підтримку від людей, які користуються лісовими багатствами. Болить душа, коли ми в черговий раз збираємо гори сміття по лісу, тушимо лісові пожежі після  залишеного недопалку чи багаття. Тож цінуйте ліс та працю лісівників!».

 

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"