Добра справа об’єднує

В одному з найбільших сіл України – Кобижчі, що на Бобровиччині, – дошкільний навчальний заклад «Лісова казка» функціонує на базі реконструйованої будівлі школи. За девять років свого існування чимало вдалося зробити колективу садочка на чолі із завідувачкою Оленою Проскурою для того, аби це місце стало другим домом для понад сотні сільських малят, куди хочеться йти щодня. Не вистачало одного – тепла. Не людського, бо його тут вдосталь, а того, що йде з батарей, коли на вулиці зимно.

Цьогоріч цю проблему вирішили завдяки спільним зусиллям керівництва ТОВ «Земля і воля» та відомого в Україні банкіра і громадського діяча, уродженця Кобижчі Федора Шпига. Тепер у «Лісовій казці» сучасна система опалення, на яку вищезгадані меценати виділили понад шістсот тисяч гривень.

«У нас були великі проблеми з опаленням, бо стара система вже віджила себе за понад півстоліття, – пояснює Олена Миколаївна. – Щоб досягти оптимальної температури, ми випалювали до п’яти тисяч кубів газу. Уявляєте, які кошти... Тепер зробили три гілки: окремо на садочок, окремо на другий і на перший поверхи школи, які поки що пустують. У майбутньому ми плануємо розширюватися, можливо, початкова ланка школи перебереться на своє старе місце. Бо будівля досить велика, чому ж її не використати за призначенням? Тим паче тепер, коли ми з якісною системою опалення».

Всі роботи в ДНЗ нині завершені. В групах тепло. Температура повітря відповідає всім нормам. В іншій частині приміщення роботи ще тривають. «Витрати на систему опалення – 607 тисяч гривень: половину коштів перерахувало ТОВ «Земля і воля», половину – Федір Шпиг. Сільська рада, на балансі якої «Лісова казка», звернулася до наших меценатів – і невдовзі справу було зроблено. Крім того, цьогоріч завдяки ТОВ «Земля і воля» до садочка веде нова капітально відремонтована дорога. Тепер туди легко дістатися спеціальним автобусом. Ми разом із батьками та керівництвом дошкільного закладу дуже вдячні за таку вагому допомогу», – підсумував сільський керманич Дмитро Лесенко.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"