До 1 вересня закриють 12 шкіл в області

12 загальноосвітніх шкіл будуть закриті в Чернігівській області цього року до Дня знань 1 вересня.

Про це під час брифінгу 12 травня повідомив Анатолій Заліський, начальник управління освіти облдержадміністрації.

«Щоб це не викликало якійсь суспільний резонанс... назву тільки райони. Це Городнянський, Куликівський, Козелецький, Менський, Новгород-Сіверський, Носівський, Ріпкінський, Чернігівський, Щорський райони, - сказав А. Заліський. - Наприклад, у селі Семаки Ріпкінського району проектна потужність школи 108 школярів, а фактично учнів 14. Тому і ставить громада питання: немає фінансування і дітям не можна там надати якісну освіту. Скажімо, у селі Хибапівка на Куликівщині школа двоповерхова, на 198 місць, а в ній 8 вчителів навчають 11 учнів. Чи ми можемо в цих умовах виконати основне завдання: дати якісну освіту? Чи можемо опалювати цю величезну школу із майстернями, спортзалами, де діток немає?»

«Якщо територіальна громада і районна рада не можуть дійти згоди щодо закриття школи, тоді школа не закривається, а призупиняється її діяльність у зв’язку із відсутністю контингенту, - зазначив А. Заліський щодо можливого небажання селян закривати школу. - Діти навчаються в іншій школі, а потім знову питання про закриття виноситься на рішення сільської ради та на затвердження районної. Були такі випадки».

«Два роки тому в Сосницькому районі була школа, в якій навчався... один учень, - навів приклад головний освітянин області. - Уявіть собі стан дитини: один учень, одна вчителька і так щодня. А з ким йому на перерві погратися, з ким позмагатися, хто краще намалював чи швидше приклад вирішив?»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"