СИТУАЦІЯ

До чекістів на уклін?

Ніжинські чекісти, схоже, пережили декомунізацію. У Гоголівському парку Ніжина, в історичному серці козацького міста, продовжує бовваніти пам’ятник каральним загонам більшовицьких окупантів – енкаведистам, яких 96 років тому вщент розбили махновці Феодосія Щуся. Проте зі зміною епохи, перефарбовані компартійні чини змінили лишень вивіску, замінивши згадку про чекістів на згадку про «героїв-міліціонерів», які захистили місто від озброєних «бандитів». Як було насправді і хто ті «герої», чиї кістки лежать в центрі міста, знає історія…

 

Дев’яносто шість років тому під Дорогинкою, за 27 кілометрів від Ніжина, махновський загін Феодосія Щуся, який ішов на з’єднання з отаманом Галакою (котрий на той час успішно бив червоних у Городнянському повіті), вщент викосив каральний загін більшовиків, залишивши живими лише двох бійців.

З поля під Дорогинкою тіла загиблих чекістів перевезли до Ніжина і поховали у братській могилі в Гоголівському парку, згодом увіковічнивши ідейних послідовників Фелікса Дзержинського у камені. На 90-ту річницю того бою, а саме 29 квітня 2011 року, у Гоголівському парку урочисто відкрили стелу «міліціонерам, які загинули від махновських бандформувань». Фактично ж стелу ніхто не відкривав – вона там стояла з 70-х років минулого століття – замінили лишень вивіску, викинувши згадку про організаторів «червоного терору».

Тодішній начальник обласного УМВС Олександр Михайлик сказав: «Пам'ять про них (чекістів, – Авт.) завжди буде жити у наших серцях. Їхній героїчний приклад є зразком для підростаючого покоління – для молодих офіцерів міліції».

Не менш красномовним був і перший заступник міністра Захарченка Леонід Зима: «Міліція надає особливу увагу саме таким подіям, які виховують молоде покоління в дусі захисту інтересів держави».

Відкривав пам’ятник і тодішній міський голова Ніжина Михайло Приходько, який після Революції Гідності опинився за ґратами. «Служиві люди» за звичкою називали загиблих чекістів захисниками Ніжина, а селянських повстанців – бандитами.

Чи не те ж саме ми спостерігаємо нині, коли вже нова влада, не криючись, називає добровольців бандитами? Кинувши тим, хто привів їх до влади, кістку у вигляді декомунізації, владці навіть її не довели до кінця. Відверті колаборанти на місцях відкрито саботують демонтаж пам’ятників окупантам. Тож і лабрадоритову стелу з головою енкаведиста не надто поспішають відправляти на смітник історії. Мабуть, чекають повернення часів, коли до підніжжя кривавим убивцям знову можна буде відкрито носити квіти?

Віталій НАЗАРЕНКО

Фото автора 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"