Дитячій обласній лікарні блекаут не страшний


 

На даху однієї з будівель Чернігівської обласної дитячої лікарні встановили сонячну електростанцію потужністю 35 кВт, яка дозволяє забезпечити автономне живлення лікарні протягом тривалого періоду на випадок блекауту.

 

Благодійна організація «Фонд “Енергетична дія для України”» розпочав проєкти з енергонезалежності шкіл та лікарень в рамках двох кампаній: «100 сонячних шкіл України» та «50 сонячних лікарень». Саме в межах останньої в жовтні 2022 року розпочато співпрацю з Чернігівською обласною дитячою лікарнею. Благодійним партнером проєкту виступив бренд Garnier, а сонячні панелі надала польська компанія Menlo Electric.

Чернігівська обласна дитяча лікарня, яка є провідним закладом для лікування дітей в області, стала першим проектом в рамках кампанії Фонду 50 сонячних лікарень.

«Ми потрапили в цей проект завдяки енергійності громадських організацій. Створено проект, і міністерство долучилося. 50 лікарень долучилося. І наша лікарня перша. Потужність станції 35 кВт і вона повністю забезпечує потреби корпусу дітей раннього віку, – говорить генеральна директорка Чернігівської обласної дитячої лікарні Тетяна Лебедєва. – На випадок повного відключення електроенергії станція дає змогу забезпечити електрикою при повному підключенні на 8 годин роботи, при економному використанні вистачить до 36 годин. Тут є потужні акумулятори, які дають можливість накопичувати, зберігати електроенергію, навіть якщо день не сонячний».

Станцію, яка складається з сонячних панелей потужністю 44,6 кВт та системи збереження енергії ємністю 96 кВт*год, встановлено для автономного живлення критичного обладнання корпусу лікарні, де розміщено відділення інтенсивної терапії новонароджених та недоношених дітей. Така система дозволить корпусу працювати в автономному режимі до 4 годин у разі блекауту. Очікувана економія лікарні на витратах за електроенергію складатиме близько 5 тисяч євро щорічно, а скорочення викидів CO2 сягне 1139 тонн за 25 років роботи системи.

«Невелика сонячна станція із системами збереження, збудована для корпусу новонароджених та недоношених дітей, – це факт нашої перемоги над темрявою і того, що ми знаходимо нові підходи до життя та його розвитку під час найтемніших часів, – розповіла засновниця та генеральна директорка Energy Act For Ukraine Foundation Юліана Оніщук. – Ця гібридна сонячна станція стане не тільки гарантом резервного електропостачання, вона також допоможе лікарні бути енергетично незалежною від мережі, що б не сталось. Цей проект також має екологічний та економічний ефект, адже це тисячі тонн незгенерованих викидів CO2 та економія на комунальних витратах».

Ця станція є гарантованим джерелом резервного електроживлення для лікарні та дозволить не зважати на фактори відсутності електроенергії. Заклад зможе продовжувати діяльність та забезпечити функціонування високовартісного обладнання та апаратури, що працює у відділеннях цілодобово і потребує безперервного електропостачання.

«Минулого року ми відчули, що таке робота медичного закладу в умовах активних бойових дій. Коли медичний персонал цілодобово перебуває на робочих місцях без світла, води та опалення. Ми дуже вдячні донорам і фонду за те, що відгукнулися нам допомогти», – підкреслив начальник Управління охорони здоров’я ОВА Андрій Лінник.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"