Дитинство без дитячого простору…

Минули ще одні вибори, а мешканці вулиці Незалежності, що у Бобровиці (мікрорайон колишньої «Сільгосптехніки») так і не дочекалися омріяного дитячого майданчика. Традиційно зверталися до кандидатів у депутати по 210-му виборчому округу (до речі, найскандальнішому в області, де голоси рахують за допомогою судів), але ніхто з учасників запеклих виборчих перегонів так і не звернув увагу, що понад півсотні дітей зовсім не мають місця для проведення дозвілля. Та, мабуть, це далеко не показник для обранців. Під час цієї кампанії трендом стало проводити масові гулянки із щедрими безпрограшними лотереями, дешевими шашликами, «наливайками», нетверезими танцями і навіть салютом (в той час, коли на Сході й досі гинуть наші з вами земляки). Не нам судити, але, здається, за ці кошти можна було не один дитячий майданчик встановити. Деякі з кандидатів у депутати по сусідніх округах так і робили. Як результат: вдячні батьки, задоволені діти – непоганий шанс на перепустку під купол Верховної Ради.

Тепер у обурених батьків лишається єдина надія на громаду, бо до наступних виборів ще дуже далеко, а щедрістю зазвичай «сиплють» лише напередодні. А потім п’ять років пильно «працюють» над розробкою і ухваленням важливих законопроектів. Не до майданчиків вже тоді… На окрузі, який пропустив в Раду, «вдячні» обранці з’являються лічені рази, у кращому випадку.

В один із теплих літніх вечорів батьки запросили кореспондента «Чернігівщини» подивитися, як їхня дітвора проводить свій час. Молоді мами й тата вже не пригадають, коли тут було щось схоже на дитячий майданчик.

«Понад півсотні малолітніх дітей виходить ввечері на вулицю, а гратися зовсім ніде. До найближчого дитячого майданчика пару кілометрів – не находишся, – бідкається мати п’ятирічного Платона Яна Дурницька. – Тож діти наші граються просто на дорозі. У минулому році цю дорогу відремонтували. Ми тоді так зраділи, вдячні Леоніду Григоровичу Яковишину за такий довгоочікуваний подарунок. Та не думали ж ми, що безвідповідальні водії ганятимуть по ній на недопустимій швидкості. А тут ще такі круті повороти… Нам обов’язково треба встановити «лежачих поліцейських», аби не накликати біди».

«Дорога веде на вокзал, і нею їздить багато людей, щоб скоротити шлях, – приєднується до розмови матір двох дітей Валентина Мельник. – Несуться, ніхто й не призупиниться… Якого б віку не були наші діти: дошкільного чи шкільного, – ми маємо пильнувати над ними, бо гуляти їм ніде, бігають біля дороги. Скільки ми вже просимо, щоб якісь хоч гойдалки, спортивні споруди встановили – нема до нас діла. А місця вистачає…».

Молоді батьки розповідають, що й підписи збирали, і у райдержадміністрацію та у міську раду ходили. До кандидатів у депутати зверталися не лише цьогоріч, а й під час минулих виборчих перегонів, але ніхто навіть не зацікавився.

«Тільки звідусіль розповідають, що діти – наше майбутнє і ми дбаємо про них.., – обурюється батько Василь Юрченко. – А як з конкретним питанням прийшли – зась… У деяких частинах міста поряд по два нових майданчики встановили. Граються там по десять дітей. А у нас ціла армія дітвори, до якої нікому діла нема».

У Бобровицькій громаді знайомі з проблемою мешканців вулиці Незалежності. Обіцяють найближчим часом виправити становище.

«Цієї осені ми запланували покласти «лежачих поліцейських» на тій частині дороги, бо дійсно там небезпечна ділянка, а водії, на жаль, не завжди совісні і відповідальні. Безпека – це основне! – наголошує голова громади Тетяна Ковчежнюк. – Майданчик теж обов’язково буде. Цього року мають лишитися кошти у бюджеті і ми їх сконцентруємо на закупівлю спеціальних елементів для проведення дитячого дозвілля. Вже навесні плануємо встановити. Робити це на зиму нераціонально, а весною майданчик в районі сільгосптехніки буде!».

Тетяна Миколаївна розповіла, що цьогоріч за кошти міської ради здійснили благоустрій центральної частини Бобровиці: провели освітлення у сквері «Матері і дитини», виклали пішохідну паркову доріжку плиткою, встановили лавочки і місця для відпочинку, упорядкували пляж.

«До нас зверталися бобровичани, щоб громада посприяла у вирішенні проблеми неналежного стану центрального пляжу. Бо саме тут влітку найбільше відпочиває молодь, – пояснює пані Тетяна. – Ми завезли тридцять тонн піску. Упорядкували берег, облаштували пляж, встановили роздягальню і біотуалет. Відремонтували лавки, встановили урни. Поряд з пляжем знаходиться дитячий майданчик, який наші комунальники постійно підтримують у належному стані, бо молодь, на жаль, не завжди використовує це місце за призначенням. Ми дбаємо про благоустрій Бобровиці, нехай не такими швидкими темпами… Поступово. Хотілося б, щоб і люди йшли нам назустріч і бережливо ставилися до того, що маємо!».

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"