Діти стали заручниками політичних інтриг

У Борзні працівники дошкільних навчальних закладів, діти та їхні батьки опинилися в заручниках місцевих політичних гравців. Все – через майбутні вибори в Борзнянську ОТГ, що наближаються. Два місяці поспіль вони не отримують зарплат – начебто через непорозуміння між керівництвом району та міста. Така ситуація з невиплатами систематично виникає впродовж трьох років, відколи з міської ради в районну передали основний податок – на доходи фізичних осіб. Його розмір, 25 мільйонів гривень, дозволяв фінансувати не лише захищені статті бюджету, але і вкладати в розвиток. Замість виплат освітянам, районні чиновники збільшили видатки на власне утримання.

«Дожились до того, що і хліба немає за що купити»

В будівлі Борзнянської міської ради гамірно, немов у вулику. Працівники дитсадочків та батьки малюків прийшли з’ясувати, хто в Борзні бджола, а хто трутень. У райцентрі Борзна та сусідньому селі Кинашівка гостро постало питання подальшої долі дитячих садочків. Заборгованість за два місяці працівникам дошкільних навчальних закладів – це провісник систематичної негативної тенденції, що триває вже три роки. Провісник, однак не перший дзвіночок. Ми намагались розібратися, в чий город треба кидати каміння, і чи є насправді недофінансування бюджетних закладів об’єктивною нормою, чи, радше, політичними інтригами.

Наразі дитячі садочки Борзни фактично перебувають на балансі міської ради. До кінця 2014 року Борзнянська міська рада утримувала дитячі садки та заклади культури виключно коштом власного бюджету. Ситуація кардинально змінилася після того, як на початку 2015-го в міста забрали основний податок – на доходи фізичних осіб. Це не багато не мало, а близько 25 мільйонів гривень! Мільйони наразі перебувають у розпорядженні Борзнянської райради, одначе там навіть частину, розраховану на утримання закладів соціальної сфери, віддають зі скрипом.

«На утримання трьох дитячих садочків минулого року треба було витратити 8,3 мільйона гривень, – пояснює Борзнянський міський голова Анатолій Койда. – Втім, районна рада заклала у бюджет всього 6,3 мільйона гривень. Ще два мільйони ми мали десь дістати самостійно».

Станом на перше червня борг по зарплатні, комунальних послугах та витратах на харчування перевищив суму в 1,2 мільйона гривень. Ситуація невизначеності обурила не тільки працівників дитячих садочків, але і батьків малюків.

«Три з половиною тисячі гривень зарплата – і ту затримують! – обурюються вихователі. – Дожились до того, що і хліба немає за що купити».

«Відповідно до статті 89 Бюджетного кодексу України районна державна адміністрація зобов’язана фінансувати дитячі садки у повному обсязі, – пояснює міський голова. – Вони зумисне недофінансовують захищені статті. Така ситуація була у минулому році, а в цьому вона знову повторилася. Але торік ми «виїхали» за рахунок перевиконання, а цього року нам грошей брати немає звідки. Забрали податок у районний бюджет, отже, мають і фінансувати».

Голова бюджетної комісії міської ради Ігор Леусов додає: «У минулому році перевиконання бюджету було в сумі 400 тисяч гривень. Завдяки міській раді дитячі садочки були профінансовані. Дивіться яка ситуація: ми сідаємо за стіл переговорів з головами райради та райдержадміністрації – домовляємось про спільне фінансування. Потім виходить так, що ми виділяємо гроші, вони – ні! У грудні район дав нам 550 тисяч гривень, більше не давали нічого».

Виявляться, що відповідно до помісячного розпису за січень-травень 2018 року міжбюджетні трансфери з районного бюджету в міський повинні були надійти у сумі 2 мільйони 625 тисяч гривень, але фактично надійшло 2,42 мільйона гривень. Як наслідок, недофінансовано 200 тисяч гривень.

Головний фінансист міста каже, що це є прямим порушенням статті 55 Бюджетного кодексу.

«Районною державною адміністрацією зумисне не виконуються 77, 89 та 93 статті Бюджетного кодексу України, що призводить до постійного недофінансування дитячих садочків та закладів культури», – резюмує Ігор Леусов.

За словами Борзнянського міського голови Анатолія Койди, при ухваленні районного бюджету голова Борзнянської РДА Віра Проскура зумисне не подала проект рішення про збільшення міській раді трансферів на 550 тисяч гривень.

«22 лютого 2018 року на сесії районної ради, маючи вільні залишки у сумі один мільйон 743 тисячі гривень, незважаючи на наші численні листи та всупереч Бюджетному кодексу, Віра Проскура зумисне не подала на сесію райради відповідний проект рішення, що і призвело до заборгованості», – каже градоначальник.

 

Кивають один на одного

З вимогою негайно віддати гроші люди пішли до голови РДА Віри Проскури. На місці її не застали, хоча чиновниця не могла не знати про збори батьків та вихователів. Працівники апарату пояснили: Віра Андріївна – у відрядженні.

Заспокоїти людей вийшов голова райради Віктор Горбащенко.

«Районна рада у цій ситуації виступає як третейський суддя – між адміністрацією та міською радою, які не можуть знайти спільної мови, – виправдовується він. – Я говорив 28 разів і кажу це зараз знову: я готовий вас обох узяти за руки і поїхати до голови обласної державної адміністрації».

Представниця фінансового відділу пояснила: мінімальне фінансування – 6 мільйонів 300 тисяч гривень район виділив, решта – проблеми міста! Чому у 2018 році виділили таку саму суму, як і в попередньому 2017 році (без урахування зростання рівня мінімальної заробітної плати, інфляції та дефіциту в більше, ніж у два мільйони гривень), вона пояснити не змогла.

Не сказала нічого нового і керівниця виконавчої влади Борзнянщини Віра Проскура, яка таки з’явилася до зали засідань через півтори години після того, як до неї зайшли обурені люди.

«Ми пропонуємо міському голові виділити кошти на фінансування, тому що дитячі заклади перебувають на балансі міської ради і при формуванні бюджету він ні копійки не передбачив, – каже чиновниця. – У зв’язку з тим, що районний бюджет не забезпечений, треба йти назустріч».

Анатолій Койда пояснює, що подібними пропозиціями голова РДА штовхає його до вчинення кримінального злочину, адже, відповідно до статті 23 Бюджетного кодексу, заборонено «витягувати» гроші з інших статей видатків.

«Якщо я це зроблю, мене посадять на 5 років, – обурюється міський голова. – Я їм говорив: хай подадуть на сесію міської ради відповідний проект рішення, але вони цього не роблять, бо знають, що це незаконно».

 

Проблему можна вирішити одним розчерком пера

Вирішення ситуації керівники району бачать у створенні при райдержадміністрації чергової комісії. У міській раді навпаки ж переконані: районні чиновники комісіями лише затягують час та нагнітають соціальну напругу, яка вигідна керівництву району. Все через те, що вже в жовтні цього року стартують вибори до Борзнянської ОТГ і чинний міський голова є прямим конкурентом керівникам району.

На переконання Анатолія Койди, розв’язати проблему можна за 5 хвилин, видавши спільне розпорядження голови РДА і голови райради про виділення потрібних коштів. Розмови про те, що таких коштів в районі немає – не більше, ніж окозамилювання. Адже цього року Борзнянська районна рада добавила на зарплату своїм працівникам 555 тисяч гривень, а райдержадміністрація витягне з районного бюджету ще 250 тисяч гривень на премії своїм чиновникам. І це при тому, що у минулому році, за такої ж самої ситуації з недофінансуванням, РДА преміювала себе на суму 530 тисяч гривень і ще 116 тисяч гривень додатково виділила на премії фінансового відділу.

На найближчу сесію Борзнянської міської ради винесені проекти рішень про передачу дошкільних закладів освіти та закладів культури до спільної власності територіальних громад Борзнянського району.

Якби там не було, але, де-факто, саме діти та вихователі виявилися заручниками політичних інтриг. Чи справдяться погрози батьків перекрити міжнародну трасу – побачимо, але те, що працівники дитсадочків не підуть на такі заходи, є доконаним фактом. Приймати та звільняти їх з роботи – прерогатива управління освіти райдержадміністрації.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Миколи Тищенка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"