«Десна» ледь не обіграла «Динамо»


 

Чернігівська «Десна» після поразки на старті другого кола чемпіонату України від «Зорі», приймала нинішнього лідера Прем’єр-ліги – київське «Динамо». Правда «приймала» суто умовно, бо хоча й вважалася офіційно господарем поля, наразі гру через погодні умови було перенесено до Києва, що, в принципі, несправедливо, – вболівальники на трибунах, звісно, тільки вболівали за своїх – столичну команду.

 

Втім, «Десна» вміє грати на виїзді, що й довела в цьому напруженому матчі з дуже сильною командою. Бо чернігівці надійно оборонялися і досить небезпечно атакували. Нині не пощастило нашому Тотовицькому, котрий мав стовідсоткову нагоду забити киянам. А коли головою у ворота «Десни» бив «динамівець» Кендзьора, свою блискавичну майстерність продемонстрував голкіпер чернігівців Паст. Тож на перерву команди пішли з нулями на табло. 

А в другому таймі «Десна» відкрила рахунок – диво-гол після вдалого навісу Калитвинцева забив Пилип Будковський. Натомість у киян дуже довго нічого не виходило в атаці. Їх лідер Циганков «картинно» упав у штрафній чернігівців, випрошуючи пенальті. Однак арбітр в симуляцію не повірив... Та «Динамо» все-таки врятувалося наприкінці матчу, вже в доданий час. Коли розчаровані глядачі залишали трибуни, арбітр несподівано зафіксував гру рукою у нашого Гітченка, й призначив пенальті у ворота «Десни», яке чітко реалізував все той же Циганков. Отож у підсумку – 1:1, в принципі, почесна нічия для чернігівської команди. 

Як на мене, пенальті – сумнівне, навмисної гри рукою не було. Арбітр припустився прикрої помилки, що вплинула на результат. До речі, в першому колі чемпіонату «Десна» теж зіграла внічию з грізним «Динамо» у Києві. І я не збагну, яка не надто розумна людина складала календар ігор, поставивши «Десні» на початку першого та другого кола аж три поспіль матчі з лідерами чемпіонату – «Зорею», «Динамо» та «Шахтарем»?! Хіба ж це справедливо?!    

Провідні українські клуби «Шахтар» і «Динамо» після зимової перерви продовжили свої змагання з найсильнішими зарубіжними командами – тепер у Лізі Європи.

Чемпіон України «Шахтар» зіграв на виїзді з ізраїльським клубом «Маккабі». Взагалі, якщо команда вийшла в 1/16 престижного європейського турніру, то вона вже чогось варта. Втім, гірники належно підготувалися до цього двобою. Гості зуміли одразу ж нав’язати господарям свою манеру гри. Футболісти «Маккабі», попри всі старання в атаці, свої моменти змарнували – дуже надійно зіграв молодий воротар «Шахтаря» Анатолій Трубін, який взагалі став яскравим відкриттям нинішнього сезону. Натомість гірники ґав не ловили – спочатку розіграли стрімку комбінацію в бразильському стилі, котру блискуче завершив Патрик, а потім ефектну крапку в цьому поєдинку поставив герой перемог над мадридським «Реалом» – Тете. Отже, у підсумку – впевнена перемога українського чемпіона з рахунком 2:0. Таким чином, гірники мають зараз чудову нагоду вийти в 1/8 змагань у Лізі Європи, але все остаточно вирішиться 25 лютого, коли «Маккабі» приїде грати з «Шахтарем» в Україну. 

А ось у київського «Динамо», яке приймало вдома бельгійський клуб «Брюгге», все склалося не найліпшим чином… Звісно, гості – найсильніша команда Бельгії, грати з якою – непросто. Однак кияни не стільки атакували, скільки дбали про безпеку біля власних воріт. Тому двобій виявися не надто видовищним, я б навіть сказав, нудним, – за увесь перший тайм обидва клуби не спромоглися навіть завдати жодного удару по воротах суперників! Втім, після перерви ситуація на полі загострилася і «Динамо» повело в рахунку, – дуже красивий гол майстерним обвідним ударом з лінії штрафного забив Віталій Буяльський. Та раділи кияни недовго, бо вже незабаром проґавили банальний удар після кутового біля власних воріт і м’яч затріпотів у сітці. Гості й надалі досить небезпечно атакували, використовуючи саме стандартні положення, й «Динамо» ледь не поплатилося за свою «загальмованість». Як на мене, господарям не вистачило саме такого бійцівського характеру, який притаманний, наприклад, футболістам «Шахтаря». Отже, у підсумку – нічия 1:1, яка не надто влаштовує український клуб, адже вдома бельгійці зазвичай грають значно потужніше. Та побажаємо «динамівцям» удачі, все-таки Мірча Луческу, нинішній наставник киян, – тренер досвідчений, тому, сподіваюся, легко «Брюгге» у матчі-відповіді з українцями не буде. 

 

Сергій Дзюба

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"