Держзамовлення – для компанії друзів та фірми-прокладки?

Одним із чернігівських підприємств, яке отримало державне замовлення на вироблення продукції для потреб армії, стала фірма, що належить близькій до голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча людині, а ще одне підприємство – те, що вже ошукало державу на 7 млн гривень.

Армійські держзамовлення підприємствам Чернігівщини обіцяв на початку травня голова Ради регіонального розвитку Чернігівської області Сергій Березенко. Йшлося зокрема про Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння, Чернігівський завод радіоприладів та 171-й Чернігівський ремонтний завод.

Про те, що такі замовлення вже надійшли, повідомив на прес-конференції 7 липня голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч. Він же є головою місцевої Ради регіонального розвитку. Про це під час свого представлення говорив Сергій Березенко, наголошуючи, що особисто його роль – лобіювання інтересів області у Києві, а всю відповідальність за діяльність ради на Чернігівщині несе губернатор.

Окрім Ніжинського заводу та «ЧеЗаРи», за словами Куліча, замовлення також вже отримали ТОВ «ТАН», ТОВ «Сівертекс», «Група компаній «МАГР»» і ТОВ «Український кардан».

Засновниками «Групи компаній “МАГР» є Олександр Гром, Сергій Маслєнніков (керівник) та Олександр Ткаченко. Двоє останніх є депутатами Чернігівської міськради й членами депутатської групи «Рідне місто», підконтрольній народному депутату Владиславу Атрошенку – бізнесовому та політичному компаньйону губернатора Куліча.

ТОВ «Сівертекс», власником якого є Олександр Лавренюк, спеціалізується на виготовленні робочого одягу і має статусний капітал у розмірі аж... 100 гривень. Керує «Сівертексом» Дмитро Лавренюк – син Олександра Лавренюка. Батько та син Лавренюки є відповідно президентом та головою правління ПАТ ВТФ «Сіверянка».

Залишається запитання: чому замовлення отримала не «Сіверянка» – великий виробник робочого та іншого верхнього одягу, а «конторка» зі статутним капіталом у 100 гривень? Можливо тому, що з «Сівертексом» Міністерство оборони вже співпрацювало. На початку травня столичні ЗМІ повідомляли, що армія закупила у компанії намети за ціною, у півтора рази вищою за ринкову. Загальна сума переплати тоді склала 7,33 млн гривень.

Держзамовлення «Сівертекс» почав отримувати ще в липні минулого року, через півроку після утворення компанії. Загалом з того часу компанія отримала військових замовлень на суму 43,83 млн грн.

Ігор СТАХ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"