День Незалежності Польщі генеральний консул посольства республіки святкував у Прилуках

Прилуки мають давні та тісні партнерські стосунки з польськими містами Остроленка та Косцєжина. За більш ніж десять років, упродовж яких триває співпраця, прилучани неодноразово бували в Польщі, переймаючи досвід міст-побратимів у різноманітних сферах господарства та управління. На рідній землі ж приймають польські делегації, й на цьогорічний День міста у їх складі у Прилуках побували очільники одразу обох міст.

А 21 листопада до Прилук прибув генеральний консул консульського відділу посольства Республіки Польща в Києві Рафал Вольскі. Оскільки візит дипломата прийшовся на дні, коли Польща святкує День Незалежності (11 листопада), в місті підготували святкову програму з цієї нагоди. Вона відбувалася в школі №14 – там запроваджене факультативне вивчення польської мови, яку по дві години на тиждень вчать 75 учнів 7-9 класів.

Генеральний консул посольства Польщі приїхав до Прилук уже вдруге, тож йому добре відомі зв’язки, що поєднують Прилуки та Польщу. «Я добре знаю і Остроленку, й Косцєжину, і можу лише привітати вас з таким вибором партнерів, - сказав Рафал Вольскі. – Ви маєте можливість використати їхній досвід і поділитися власним».

Під час зустрічі з міським головою Прилук Юрієм Беркутом найбільше аспектів розмови стосувалися євроінтеграції України. Таку перспективу Рафал Вольскі назвав гарним шансом для розвитку як культурної, так і економічної сфери держави: «Європейський проект дає шанс всім соціальним групам кожної країни, допомагає в соціальному розвитку, в економічній інтеграції».

Розповідаючи про досвід Польщі, яка вже майже десятиліття є членом Європейського Союзу, Рафал Вольскі відзначив, що за ці роки змінилася свідомість людей, особливо молодого покоління: «Для учнів є нормою шкільні європейські екскурсії, вивчення кількох іноземних мов».

Дипломата порадувало те, що прилуцька влада підтримує діяльність у місті культурно-просвітницької Спілки поляків, яка існує вже понад десять років. Загалом же поляки жили у Прилуках здавна: ще в ХІХ столітті в місті був добре відомий лікар Адольф Козіонтковський, котрий мав польське походження. Нині він похований на міському цвинтарі Прилук. Перебуваючи в місті, Рафал Вольскі відвідав могилу земляка та вшанував його пам’ять покладанням квітів.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"