Де безкоштовно здати тест COVID-19?


 

В Україні створили мапу пунктів, де можна зробити аналіз безкоштовно і без направлення від лікаря. У МОЗі кажуть, що це зробили, аби люди більше перевірялися. Більше того, здати аналіз на коронавірус можуть усі, хто має хоч якийсь симптом респіраторної інфекції. Адресу цих центрів можна знайти на інтерактивній мапі на порталі Міністерства здоров’я України.

 

В Україні згідно з картою, зараз діє 2373 пункти, які забезпечують безкоштовний збір біологічного матеріалу для лабораторних аналізів на виявлення COVID-19 методом ПЛР та експрес-тестів на виявлення антигену вірусу. Такі пункти облаштовані у закладах охорони здоров'я та на підприємствах, які отримали відповідну ліцензію МОЗ. У Чернігівській області їх 61.

У Чернігові працює 7 таких пунктів: у приміщеннях усіх чотирьох міських лікарень, обох дитячих поліклініках та у Центрі первинної медико-санітарної допомоги на Бобровиці.

Також пункти тестування є у всіх теперішніх та колишніх районних центрах області: Куликівці, Ріпках, Козельці (2), Городні (2), Бобровиці, Прилуках (3), Варві, Срібному, Талалаївці, Ічні, Бахмачі (2), Ніжині (3), Борзні, Носівці, Сосниці (2), Корюківці, Сновську, Коропі, Мені, Семенівці та Новгороді-Сіверському.

Також безкоштовний ПЛР-тест можна пройти у місті Остер, селищах Михайло-Коцюбинське, Седневі, Олишівці, Гончарівську, Холмах, Понорниці, Лосинівці, а також у у селах Редьківка, Тупичів, Чемер, Нова Басань, Манжосівка, Володькова Дівиця.

Також у цих пунктах можна зробити швидкий тест на антиген, якщо результат потрібен негайно.

На прес-брифінгу 15 січня міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив, що в цих пунктах тестувань тести ПЛР чи ІФА можна зробити без направлення і абсолютно безкоштовно. Також Максим Степанов наголосив, що інформація про відкриття нових центрів тестування на COVID-19 щодня оновлюється на офіційному вебпорталі МОЗ, та закликав здійснювати тестування за найменшої потреби.

«Сьогодні 2370 пунктів в Україні забезпечує організацію забору біологічного матеріалу для проведення ПЛР та експрес-тестів на визначення антигену коронавірусної інфекції. Такі пункти організовані при закладах охорони здоров’я, які надають первинну спеціалізовану клінічну допомогу. Також тестування здійснюють фізичні особи-підприємці які одержали ліцензію медичної практики, – сказав Максим Степанов. – Тому будь-яка людина, у якої є будь-які симптоми респіраторного захворювання, може здати відповідний тест. Окрім того, це стосується всіх громадян, які мали контакт із хворим – так само, будь ласка, тестуйтеся. Ми створили інтерактивну мапу, щоб можна було швидко знайти найближчий пункт тестування. Все абсолютно просто: людина заходить на сайт охорони здоров’я, обирає розділ «ковід», вводить свій населений пункт і бачить найближчий пункт тестування. Щодо цього питання та будь-яких інших питань стосовно коронавірусної хвороби можна звертатися до національного контакт-центру служби охорони здоров’я за телефоном 0800602019. Хочу наголосити, що всі ці тестування абсолютно безкоштовні. Ми повністю забезпечені тестами, які мають робитися безкоштовно».

Отримати більш детальну інформацію про пункти тестування в Чернігівській області, про алгоритм і графік їх роботи в управлінні охорони здоров’я Чернігівської області, на жаль, не вдалося. Там були не готові коментувати цю інформацію.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"