ДАІ встановлює камери спостереження за дорожнім рухом

Три комплекси фото- і відеофіксації системи «Гарпун» уже діють на території області, один із них — на одній із найжвавіших магістралей «Київ-Чернігів-Нові Яриловичі». Про це під час прес-конференції повідомив заступник начальника ДАІ УМВС України в Чернігівській області Олександр Моторний.

«Гарпун» фіксуватиме, наприклад, перевищення швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал, виїзд на смугу зустрічного руху тощо. Якщо камера зафіксує правопорушення, ДАІ на підставі отриманої інформації встановлює власника автівки порушника. Якщо це фізична особа, він отримає поштою фотознімок, на якому зафіксоване скоєне правопорушення, а також постанову про адміністративне стягнення за порушення правил дорожнього руху. Там же буде зазначена й адреса веб-сайту, де можна подивитися відповідний відеозапис.

Після отримання постанови власник авто протягом 10 днів має або сплатити штраф, або оскаржити постанову в суді й довести, що транспортний засіб і номерний знак більше йому не належить, чи під час порушення правил дорожнього руху за кермом була інша людина.

Між іншим, планується встановити 12 відеокамер спостереження і на всіх головних перехрестях та автомагістралях Чернігова. Як зазначив Олександр Моторний, це досвід правових провідних країн Європи. «У багатьох країнах світу така відеофіксація проводиться вже давно. На сьогоднішній день ми стоїмо на межі того, що повинні запроваджувати її у правовому порядку», — наголосив він.

Загалом на території України буде встановлено 2000 камер спостереження.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"