COVID знову наступає


 

У Чернігівській області зокрема і в Україні загалом медики стурбовані активізацією збудника COVID-19, називаючи цей період «третьою хвилею» поширення інфекції:різко зростає кількість хворих, до стаціонарів потрапляють люди молодшого віку, хвороба протікає із ускладненнями. Загалом на Чернігівщині нині 8183 хворих лікується амбулаторно, а 1079 – перебуває на госпіталізації у медзакладах.

 

Нині ситуація із поширенням коронавірусної інфекції на Чернігівщині дуже напружена. Тому заклади змушені постійно збільшувати кількість стаціонарних ліжок для лікування таких хворих.Тепер в області найбільша кількість хворих на ковід за весь період епідемії.

Вже на 1 квітня в області було розгорнуто 2105 ліжок, з яких 1685 забезпечені киснем (80%). 12 людей перебували на апаратах ШВЛ, 975 – на періодичній кисневій підтримці. Завантаженість ліжок, до яких підключено кисень, становила 61%. Доводиться констатувати, що хворих дедалі стає ще більше, причому і серед медичних працівників.

Для збільшення місць надання допомоги хворим на коронавірусну інфекцію у медичних закладах працюють над збільшенням ліжкового фонду. Так ухвалено рішення про відкриття на базі КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» певної кількості ліжок з доступом до кисню для лікування таких пацієнтів. Крім того, у КНП «Чернігівська міська лікарня №2» з 1 квітня кардіологічне відділення перепрофільоване для лікування пацієнтів з COVID-19. Таким чином спеціалізований ліжковий фонд цього закладу становить 215 одиниць.

Медики області роблять все можливе для того, щоб оперативно реагувати на вимоги третьої хвилі коронавірусної інфекції. Зокрема, за рахунок централізованих поставок в область надійшли швидкі тести (понад 90 тисяч одиниць корейського виробництва), витратні матеріали для роботи медичного персоналу, костюми індивідуального захисту медичного персоналу (більш ніж 20 тисяч комплектів). Крім того, передбачається збільшення кількості лабораторій для здійснення широкого тестування громадян, а також не переривається робота зі встановлення кисневих точок у стаціонарних відділеннях Чернігівщини. Звісно, активізується робота з профілактичних щеплень широких верств населення. Тільки суворе дотримання усіма обмежень карантину і правил протиепідемічної безпеки та профілактичні щеплення здатні зменшити захворюваність.

 

Чернігів на межі

 

У Чернігові через критичний приріст госпіталізованих з COVID-19 запроваджуються додаткові карантинні обмеження.

У Чернігові за вихідні та понеділок відбувся критичний приріст госпіталізованих хворих з COVID-19. Якщо у п’ятницю їх було 323, то в понеділок – 376. Це найбільше навантаження на медичні заклади за весь час, що місто має справу з цією хворобою. Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зазначив, що межею фізичних можливостей профільних лікарів є 600 хворих у ковідних відділеннях міських лікарень одночасно. Зараз у цих відділеннях 535 госпітальних місць (з яких під’єднані до медичного кисню 398). Збільшувати ліжкомісця планують саме до 600. Зараз до стаціонару взагалі не госпіталізуються пацієнти з легким або середнім перебігом ковіду. І подовгу, аж до негативного тесту там вже нікого не тримають. Тобто всі хто в лікарнях – пацієнти у важкому стані.

Для зменшення шляхів передачі інфекції з 8 квітня оголошено більш жорсткий карантин із запровадженням додаткових обмежень. З-поміж них – носіння захисних масок навіть на вулиці. Не виключено, що з понеділка, 12 квітня виникне необхідність закриття в місті абсолютно всіх шкільних і дошкільних закладів, включаючи дитячі садочки.

Лікарня Ніжина переповнена

Ніжинська центральна міська лікарня переповнена: при розрахунку на 240 ліжок, зараз на стаціонарному лікуванні перебуває 300 людей, При цьому більшість з них має важкий перебіг COVID-19 і пневмонію. Щоб хоч якось розвантажити медичний заклад, відтепер таких нових пацієнтів спрямовуватимуть у медичні заклади Чернігова. П’ять місць на добу для пацієнтів з Ніжина відвели у Чернігівській обласній лікарні, три місця на добу – у Чернігівській міській лікарні №2. Хворих середнього ступеня тяжкості направлятимуть у Ніжинську та Бахмацьку центральні районні лікарні. Як повідомив головний лікар Ніжинської центральної міської лікарні Олександр Костирко, таке рішення ухвалили під час наради у Ніжинській міській раді спільно з департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"