Чорний лелека обрав Остерщину


 

На Чернігівщині знайшли місце гніздування червонокнижного птаха.

 

Гніздування чорного лелеки виявили працівники комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» під час обстеження території Морівського лісництва ДП «Остерське лісове господарство».

Чорний лелека оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт, веде потаємний спосіб життя й уникає шуму, дуже чутливий до візитів на гніздову територію. Нерідко птахи у період розмноження залишають кладки через проведення поблизу лісогосподарських робіт. Окрім цього, лелеку можуть злякати збирачі грибів, ягід та й просто відпочивальники, які проявляють надмірну цікавість до гнізда. Тож аби зберегти поселення червонокнижного птаха на території парку, на даний час навколо виявленого гнізда ведуться роботи зі створення охоронної ділянки.

Не зважаючи на високий охоронний статус, визнаний міжнародними угодами на національному рівні, практична охорона виду в Україні майже не проводилася. У зв’язку із такою ситуацією, в березні минулого року наказом Міністерства екології та природних ресурсів України було затверджено План дій щодо збереження чорного лелеки в Україні. Заходи спрямовані на охорону червонокнижного птаха та усунення негативних факторів, які існують для цього виду в Україні.

Довідково: Чорний лелека за розмірами дещо менший від білого. Довжина тіла становить 95-100 сантиметрів, розмах крил – 185-205 сантиметрів, вага – близько 3 кілограмів. Оперення у дорослого птаха переважно чорне з зеленим і пурпуровим металічним полиском. Груди, черево, частина пер споду крил і підхвістя – білого кольору. Дзьоб, ноги, горло, гола шкіра довкола очей і вуздечка – яскраво червоні. Молодий птах, на відміну від дорослого, має темно-буре оперення верху тіла без металічного полиску. Гола шкіра довкола очей, вуздечка, дзьоб і ноги – оливково-бурі.

Самець і самка забарвлені однаково, а різниця в розмірі майже не помітна.

Статевої зрілості чорний лелека досягає у трирічному віці, живе в середньому 6-8 років, хоча відомо, що у природних умовах деякі птахи мали вік 15-18 років. У неволі зареєстровано випадок, коли птах прожив 30 років.

Під час міграції великих зграй не утворює, часто мігрує разом із білим.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"