Чому немає субсидій за березень?


 

До редакції газети «Чернігівщина» звернувся житель села Вороньки Новобасанської громади Микола Дерій. Чоловік не отримав субсидію за березень. Проте, як виявилося, з такою проблемою стикнулося чимало домогосподарств в області. Тому по роз’яснення ми звернулися до Управління соціального захисту населення Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області.

 

З початком повномасштабного вторгнення російських військ Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану» від 7 березня 2022 р.

Таким чином був ухвалений механізм для своєчасного нарахування та виплати людям грошових допомог, пільг та субсидій в умовах, коли органи соціального захисту не мали змоги працювати в тих чи інших населених пунктах через активні бойові дії. Було прийнято рішення всі кошти за субсидії перерахувати до АТ «Ощадбанк». Відповідно до цього механізму тим громадянам, які одержували виплати через банки, «Ощадбанк» перерахував кошти на їхні банківські рахунки, а тим громадянам, які отримували виплати виключно через Укрпошту, «Ощадбанк» здійснив грошовий переказ через міжнародну платіжну систему «MY TRANSFER».

І для того, щоб отримати цей грошовий переказ, себто субсидію за березень, людям потрібно було звернутися з паспортом та ідентифікаційним кодом до будь-якого відділення «Ощадбанку» на території України. Але зробити це потрібно було протягом 60 календарних днів з дати зарахування переказів. Кошти повинні були забирати самі субсидіанти або їхня довірена особа з довіреністю, завіреною у нотаріуса. Дехто свідомо відмовився отримувати ці кошти, а багато хто й взагалі не знав про те, що їхня субсидія лежала в «Ощадбанку» до травня. Особливо це стосується пенсіонерів у селах: звідки вони мали знати, що їм прийшов грошовий переказ із субсидією? І тут постає питання: хто саме мав повідомити людям про те, що їхня субсидія – в «Ощадбанку»? І навіть якщо відповідальних за інформування все ж таки знайдуть, то сенсу це не матиме, бо ж термін сплив, і тепер свої субсидії за березень люди зможуть отримати лише після завершення військового стану.

«Усі субсидії за березень на комунальні послуги, які люди отримували Укрпоштою, перевели на «Ощадбанк», – повідомила представниця управління. – Адже через бойові дії Укрпошта не працювала у більшості населених пунктів області. На початку березня вийшла постанова № 215, де зазначено, що ті кошти автоматично перевелися до «Ощадбанку». Там вони лежали 60 днів. За цей час люди повинні були їх отримати. Якщо не отримали, то всі ці кошти піднялися назад, у державний бюджет. Вже після завершення військового стану буде зроблена звірка за списками тих людей, які не отримали субсидію за березень, і тоді вона буде перепризначена. Проте яким чином це відбуватиметься, ми поки не знаємо. Можливо й раніше їх повернуть. А субсидії за березень на тверде паливо людям мають виплатити вже цього місяця».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"