Чиновники подались в агітаційні турне

Замість того, щоб вирішувати нагальні проблеми людей, чиновники на місцях подались у передвиборчі тури. Звісно ж, за бюджетні гроші. Подають такі зустрічі під соусом розповідей про досягнення влади, насправді ж оповідки містять приховану рекламу за одного з кандидатів у Президенти України. На одну із таких зустрічей потрапили і журналісти «Чернігівщини».

Прийшли за пасовищем, потрапили на агітаційну зустріч

П’ятниця, 15-те березня. Будній день. Будинок культури села Ліски Менської ОТГ. Перед входом до приміщення клубу скупчились селяни. Нагальне питання – повернення громадського пасовища, яке напередодні Нового року голова Менської райдержадміністрації Валерій Щукін власним розпорядженням передав в оренду місцевому господарству. У розпорядженні від 29 грудня 2018 року № 591 «Про затвердження ПрАТ «Менське племпідприємство» технічної документації із землеустрою по встановленню (відновленню) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) на території Менського району» голова РДА затвердив 83,5 гектара людських пасовищ та сіножатей як невитребувані паї, які й передала в оренду приватному акціонерному товариству «Менське підприємство по племінній справі в тваринництві». Цільове призначення – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Питання пасовища настільки обурило селян, що вони готові були ще минулого тижня везти корів під стіни райдержадміністрації, але відмовились від свого задуму, коли дізналися, що керівник району Валерій Щукін особисто приїде до них на зустріч. Втім, не так сталося, як гадалося. Пан Щукін не тільки не приїхав на зустріч, а й зустріч взагалі виявилася агітаційним заходом. Подавали все під соусом розповідей про зміни в країні та досягнення влади. Поруч зі сценою – стенд «Команда Петра Порошенка», на екрані – відеоролики з діючим Президентом.

Модератором заходу виступила викладач Сосницького технікуму бухгалтерського обліку. «У вільний від роботи час я завжди працюю на виборах, бо люблю доносити до керівників думку людей», – пояснила селянам пані викладач.

Не будемо вдаватися в деталі того, що зустріч відбувалася зранку буднього дня. Можливо, викладач на час виборів взяла відпустку, а от присутність на заході заступника голови РДА Сергія Мурованого неабияк здивувала. Але ще більше здивувала його відповідь на найбільш болюче питання для селян – повернення пасовища.

 

А після виборів – хоч потоп!

«Хіба справедливість полягає в тому, що нас лишають без пасовища? Петро Порошенко обіцяє, що наступні п’ять років він буде боротися з бідністю. А на місцях? – звернувся до агіткоманди виконуючий обов’язки старости Лісківської сільської ради Дмитро Демиденко. – Відібрані у нас землі – це землі, виписані людям по одному гектару. По господарській книзі ми донині платимо податок. Наше право юридично закріплене рішенням виконкому сільської ради 1996 року. Оскільки це були землі колективної власності колгоспу «Іскра», то люди вирішили колегіально залишити їх під громадське пасовище та сіножаті. Тому земля не могла перейти у невитребувані паї», – пояснив сільський староста.

За його словами, людей влаштує тільки одне рішення – скасування розпорядження голови РДА.

«Скільки можна нас водити за носа? – обурився Дмитро Демиденко. – Спочатку нас просили не звертатись в прокуратуру – довелося звернутись. Сьогодні організатори заходу запевняли, що приїде голова РДА Валерій Щукін, а він не приїхав, відповіді на наші питання ми так і не отримали».

Заступник голови райдержадміністрації Сергій Мурований спробував виправдати власну присутність на агітаційному заході.

«Я сюди приїхав на запрошення цих людей, я приїхав не агітувати, а розповісти про те, що робиться в державі, області, районі», – сказав чиновник. – Що стосується пасовища і голови РДА: Щукіна сюди ніхто не запрошував. Півтора місяці тому я ініціював зустріч тут, на сході села, щоб були голови ОТГ, адміністрації, голови фермерських господарств, але сходу села так і не відбулося».

Вину за неспроможність організувати збори селян чиновник поклав на виконуючого обов’язки старости.

Подальші слова Сергія Мурованого неабияк обурили лісківчан.

«Щодо пасовища: я не хочу зараз розповідати, що там було. Я бачив те розпорядження 1996 року, і там написано, що землі для випасу та сіножатей – за Десною», – сказав заступник Щукіна.

«Не за Десною, а за селом!», – поправили люди.

«Для того, щоб розставити всі крапки над «і», я пропоную вирішити все на сході села, який відбудеться 26-го березня. Ніхто від людей не відвертається. Аби знали, що тут буде схід села, то тут був би і Щукін, були б усі», – резюмував Мурований.

До речі, про Валерія Щукіна. Пан Мурований таки зізнався, що його начальник перебуває з аналогічною поїздкою на «запрошення» аналогічної команди – чиновник виступає перед людьми і розповідає про досягнення влади в іншому селі.

Звісно ж, селяни не повірили на слово представнику РДА і вже в понеділок, 18-го березня, прийшли в Менську райдержадміністрацію. Там вони отримали чергове запевнення про чергову зустріч. Схоже на те, що влада будь-що намагається відкласти протести. Для неї зараз головне – тиша і спокій, а після виборів – хоч потоп!

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олексія Миколаєнка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"