Чи закуплять тролейбуси «секонд-хенд»?


 

Цьогоріч у Чернігові мають з’явитися нові тролейбуси. На їх закупівлю з міського бюджету планують витратити 30 мільйонів гривень. Проте який це буде транспорт – новий чи уживаний європейський – в міськраді поки думають.

 

Впродовж останніх чотирьох років міська рада закуповувала тролейбуси у Чернігівського автозаводу. Вартість одного – 4,9 мільйонів гривень, в той час як ціна вживаного європейського коливається від 600 тисяч гривень до 1,2 мільйона гривень. Економія коштів виходить приблизно в 5 разів. Проте є суттєвий мінус – ремонт і періодичне технічне обслуговування європейського електротранспорту, за умовами продажу, здійснюється тільки зарубіжними фахівцями. Тому наразі у міській раді вивчають переваги і недоліки закупівлі вживаного електротранспорту з Європи та збирають додаткову інформацію на цю тему.

До того ж в Україні вже є приклади придбання б/у тролейбусів містом. Три роки тому Івано-Франківськ придбав 10 тролейбусів австрійської збірки MAN 1994-96 років випуску та польської збірки Volvo 2008 року. Останні – 18-метрові «гармошки». До цього вони експлуатувалися приблизно по 7 років. Після цього три роки в українському місті від’їздили майже без зауважень.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"