Чи забирають водійські посвідчення в боржників?

Заборгував аліменти своїй дитині – не поїдеш за кордон, не зможеш користуватися рушницею та керувати своїм автомобілем, допоки не виплатиш борг. Саме такі найпопулярніші новітні важелі впливу на тих, хто не виплачує аліменти. От тільки на практиці виявити боржника і позбавити його права керувати автомобілем  непросто.

Заборона керувати автомобілем до повної ліквідації заборгованості з аліментів, за ігнорування заборони – позбавлення права керування на 6 місяців, – такі санкції до злісних неплатників мають застосовуватися за постановою державного виконавця. От тільки на практиці не все так просто.

Виконавці дійсно надсилають до поліції всі дані боржника з номером автівки. Далі поліція в разі виявлення такої автівки повідомляє про це представникам юстиції та тимчасово вилучає автомобіль на штрафний майданчик. Та ні поліція, ні юстиція самостійно не можуть позбавити водійського посвідчення. Все це робиться через суд.

До того ж спеціально боржників на машині ніхто не шукає. Патрульні можуть їх виявити в ході роботи або коли той порушив правила дорожнього руху чи коли його автомобіль потрапив до об’єктивів камер відеоспостереження.

«До патрульної поліції дійсно надходять списки таких осіб від виконавців, – розповідає прес-офіцер Патрульної поліції в Чернігівській області Віталій Копистко. – Ми, в свою чергу, вносимо їх в єдину базу даних. Коли під час роботи наші співробітники виявляють цю людину або автівку, то повідомлять представникам юстиції. Та ні юстиція, ні ми не маємо права обмежити право на керування автомобілем. Все це робиться через суд. Ми тільки можемо відігнати машину на штрафний майданчик і повідомити водієві, що це авто перебуває в розшуку. Виявити таких людей патрульні можуть як під час виконання своєї роботи, так і під час перевірки відео з вуличних відеокамер, які встановлені в місті за програмою «Безпечне місто». І якщо номер автівки, зафіксованої на відео, співпаде з транспортним номером тієї, що в розшуку, також знаходимо це авто. Так щодня патрульні виявляють по декілька машин і їхніх власників, яких розшукують виконавці саме за несплату аліментів».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"