Чи було львівське сміття на Козелеччині?

Минулого тижня в деяких ЗМІ з’явилася інформація про те, що на Лемешівський полігон для твердих відходів почали завозити сміття зі Львова. Жителі Козельця і сусідніх сіл запевняють, що неодноразово знаходили в цьому смітті чеки, накладні зі львівською адресою. А машини, на яких це сміття звозять, мають закарпатські номери. Чи дійсно сміття на Козелеччині львівське і чому виникла потреба приймати його з інших областей на цьому полігоні, ми намагалися розібратися.

Епопея зі сміттям у Козельці триває вже місяць. Місцеві мешканці випадково побачили декілька вантажівок на околиці селища з тоннами, як вони вважають, «львівського» непотребу, який звозять на місцевий полігон. Підтвердженням тому очевидці називають номери на вантажівках і нібито знайдені на сміттєзвалищі чеки. На одному з телеканалів вийшов навіть сюжет, де журналіст знаходить у купі непотребу накладну «Нової пошти», де вказана адреса Львова. Активісти Козелеччини і небайдужі люди почали вимагати від Козелецької селищної ради і керівництва ТОВ «Еко-сервіс» пояснень, що то за сміття і чому його привозять саме до них.

 

Навіть трасу перекрили

Жителі Козельця і сусідніх сіл 10 травня влаштували мирну акцію протесту. Вони на деякий час заблокували рух трасою Київ-Чернігів у селі Гарбузин Козелецького району. Мета акції – захист екології Козелеччини, а саме припинення вивезення побутових відходів з інших регіонів на їхній полігон. І хоч активістів зібралося небагато, на дорозі утворилися затори в обидва боки. Більшість водіїв, які змушені були чекати проїзду, підтримали мітингарів.

«Я хочу, щоб наше містечко не було вигрібною ямою для сміття зі всієї України, – каже учасниця протесту пані Галина. – І щоб наша влада нас нарешті почула. Адже ми ходимо до селищної ради, скаржимося, а нас не чують. Дарма, що нас сьогодні небагато, просто дехто на роботі, а дехто боїться говорити. Та більшість жителів Козельця, Гарбузина, Лемешів проти того, щоб нам звозили чуже сміття і неважливо - зі Львова воно чи ще звідки. Нам чужого не треба».

«Вже рік вони возять сюди щомісяця 30-40 фур, – продовжує пані Тамара з Козельця. – Дирекція полігону запевняє, що це не львівське сміття, а з Українки, що під Києвом. Вони підписали договір з якоюсь фірмою, щоб ті привозили до нас свій непотріб. Ну й нехай не зі Львова, навіщо нам чуже сміття, коли свого вистачає? Чому Козелеччина має приймати його?»

Активісти деякий час ходили по пішохідному переходу. Однак ніхто з чиновників до них так і не приїхав. Блокування руху – тільки початок, кажуть активісти. Такі акції планують влаштовувати, доки в районі їх не почують.

 

Селищна рада тримає питання на контролі

У кінці квітня в Козельці відбувся схід селища, на якому і обговорювали це питання.

«На сході громадськістю було порушене це питання, – коментує ситуацію секретар Козелецької селищної ради Наталія Лугина. – Селищним головою видано розпорядження про створення робочої групи, яка б з’ясувала законність ввезення сміття з іншого регіону на територію нашого полігону. До складу робочої групи увійшли представники селищної ради, поліції, депутатського корпусу, громадськості, а також представники ТОВ «Еко-сервіс». На засіданні групи було підтверджено, що на територію нашого полігону ввозиться сміття з іншого регіону. Та по документах, які нам надало керівництво ТОВ «Еко-Сервіс», договір у них підписаний з однією з київських компаній і сміття вони возять з міста Українка. За поясненнями директора ТОВ «Еко-Сервіс» Юлії Шуляк, рівень укладання договорів з населенням Козелеччини на вивіз сміття дуже низький. Через це вартість послуг для населення з однієї людини має становити майже 40 гривень. Та фактично – 20 гривень. Саме для того, аби втримувати для населення невисоку ціну, дирекція полігону вимушена укладати договори з іншими фірмами, бо утримання полігону буде збитковим».

Секретар Козелецької селищної ради повідомила, що ТОВ «Еко-сервіс» дали два місяці для роз’яснювальної роботи серед людей і підписання з ними договорів на вивезення сміття.

«Наша робоча група прийняла рішення, що ТОВ «Еко-сервіс» має укласти з населенням максимальну кількість договорів, – продовжує пані Наталія. – І вже тоді розглянути можливість розірвання договору з київською фірмою».

 

Полігон використовується не на повну потужність                                           

Земля, на якій розміщується Лемешівський полігон для твердих відходів, у постійному користуванні КП «Архітектурно-планувальне проектно-виробниче бюро» Козелецької селищної ради. Саме воно і надало в оренду цю земельну ділянку ТОВ «Еко-сервіс» на 10 років. Теперішній договір оренди дійсний до 14 лютого 2024 року.

«Полігон завантажений на 10-15%, – пояснює пані Юлія. – Більша його частина – це ліс і ми його не чіпаємо, бо таких об’ємів сміття немає, щоб необхідно було вирубувати ліс. І зараз ми розглядаємо багато пропозицій з приводу будівництва на території полігону заводу з переробки сміття. Завалити полігон сміттям – не в наших інтересах. Та люди чомусь цього не розуміють. Ми хочемо, щоб наше підприємство розвивалося, тому й запроваджуємо сортований збір сміття. З тим же київським підприємством у нас підписаний договір про те, що на своєму полігоні ми приймаємо лише перероблене, сортоване сміття, яке підлягає просто обваловуванню чи присипці землею, тобто те, яке перегниває. І ніякого пластику. У себе в Козельці ми також сортуємо і переробляємо, багато контейнерів для пластику вже встановили в селищі. Люди повинні навчитися сортувати сміття. Чому ж нікого не цікавить, що більшість населення погано сортує сміття і виносить не сортоване. Це також болюче питання і мене як керівника воно дуже турбує».

 

Без сміття з інших регіонів сміттєзвалище не виживе

Своя і досить зрозуміла позиція стосовно цієї ситуації в директора ТОВ «Еко-сервіс» Юлії Шуляк. Вона переживає за репутацію свого підприємства і не розуміє, звідки взялася фейкова інформація про львівське сміття на Лемешівському полігоні твердих побутових відходів.

«У нас було багато комісій, все вже не раз перевірено, – каже директор. – Те, що це львівське сміття – неправда! Документи в порядку. Договір ми уклали з київською фірмою, ніякого сміття зі Львова вони нам не возять. Ми приватне підприємство і самостійно обслуговуємо полігон, дотацій не отримуємо. І якщо полігон самостійно не зможе заробляти кошти, він буде збитковим, ми будемо змушені від нього відмовитися. На обслуговування цього полігону йде дуже багато коштів, приблизно 800 тисяч гривень щороку. Ці кошти ми не беремо з бюджету, а утримуємо полігон за рахунок машин, які приймаємо з інших районів. Вони нам платять по 66 гривень за куб сміття. Та й немає в законі такого пункту, що полігон не має права приймати сміття з якогось іншого регіону України. Тут питання потрібно ставити правильно: чи не перевантажуємо свій полігон? У нас він не перевантажений. Є охорона, яка постійно контролює, скільки машин заходить. Ми прораховуємо, скільки можемо прийняти, все обговорюється. Таких цифр –30-40 машин на місяць – взагалі немає. І звідки така інформація, мені невідомо. Приймати стільки сміття щомісяця технічно неможливо. Приймаємо від цієї компанії максимум 15-17 машин на місяць, а це 800 кубів. Це та мінімальна кількість машин сміття, яка нам дозволить утримувати для нашого населення тариф на рівні 20 гривень і не підвищувати його. Зараз ми розробляємо проектну документацію на полігон, щоб зробити розрахунок на словах, а затвердити документально. Там буде чітко прописано, на скільки років вистачить полігону при різних ступенях навантаження».

 

Від чужого сміття є свої плюси

Пані Юлія переконує: в тому, що полігон приймає відходи з іншого регіону, є вигода для жителів Козелеччини бо завдяки цьому їм не підвищується місячна плата за збір сміття.

«Якщо обслуговуємо полігон за рахунок додаткових надходжень, то утримуємо для населення тариф, який розрахований по нормі для людини на місяць, – пояснює Юлія Шуляк. – Так, наприклад, на 2017 рік тариф мав складати 24 гривні 45 копійок, але весь минулий рік у нас була ціна 16 гривень для населення. Вже в цьому році ми зробили новий розрахунок, відповідно до якого з людини за місяць ми мали б брати 36 гривень 63 копійки, а беремо 20 гривень. Це той мінімум, за якого підприємство може обслуговувати населення. Якщо не будемо додатково приймати на полігон сміття, то нам буде потрібно для обслуговування полігону брати десь дотації чи шукати якісь гранти або ж суттєво піднімати тарифи».

 

Чому не бентежить сміття з сусідніх районів?

«Львівське сміття… Інформація про нього з’явилася тільки тому, що підприємство, з яким ми уклали договір, співпрацює з перевізниками, в яких машини зареєстровані на Західній Україні, – говорить пані Юлія. – І саме через ці номери почали казати, що у нас львівське сміття. Наведу приклад: ми рік обслуговували Бобровицький район, і нікого це не бентежило, хоча це також не Козелецьке сміття. По-друге, з 2011 року працюємо не тільки з Козелецьким районом, а й з Чернігівським, з ФОПами – це також чуже сміття. Та якщо фірма працюватиме тільки в Козельці, то не зможе існувати. Яка різниця, звідки сміття – воно переробляється. Щороку у нас регулярні перевірки. Екологи постійно бувають на нашому полігоні. Ніяких зауважень щодо роботи підприємства не було. Полігон повинен заробляти на себе кошти самостійно. Люди не враховують, що наше підприємство платить екологічний податок до місцевого бюджету. Хочеться, щоб населення розуміло, як працює наше підприємство і немає ніякої загрози в тому, що приймаємо сміття з інших районів. Я розумію, люди переживають за своє селище, але, повірте мені, для цього немає жодних підстав».

 

Чи були львівські чеки?

Жителі Козельця, котрі їздили на сміттєзвалище, стверджують, що бачили чеки зі Львова. Один із них показали навіть в сюжеті телеканалу «Інтер». Та чи були вони там насправді? Достовірно сказати не можемо, бо, побувавши на цьому смітнику, ніяких чеків не виявили та й знайти щось в такій купі сміття – справа нелегка. Своя версія того, звідки з’явилися львівські чеки, є у ТОВ «Еко-сервіс». Мовляв, ті чеки могли потрапити сюди, наприклад, від місцевих жителів або від жителів Українки (звідки привозять це сміття).

«Звідки вони взяли ті чеки - не знаю. Коли машина на полігоні викидає сміття, то щось знайти, тим паче в такому пристойному вигляді, як показували в телесюжеті, просто неможливо, – переконана директор ТОВ «Еко-сервіс». – Тепер багато людей їздять на екскурсії в той самий Львів, хтось із місцевих міг чек викинути».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"