Чи будуть дороги?

Про повноцінний ямковий ремонт доріг територіального значення можна забути! Виділені з держбюджету на область кошти на ремонт та утримання доріг покривають всього 3% від загальної потреби. До того ж варто розуміти, що ямковий ремонт – явище тимчасове, тож, як правило, вже наступної весни ями на дорогах доведеться латати знову. У Службі автомобільних доріг Чернігівської області бідкаються: з кожним роком їм урізають фінансування. За такої ситуації в установі заявляють, що не в змозі полатати левову частину ям. Заступник начальника служби Віталій Значко сподівається на те, що дороги територіального значення Уряд невдовзі закріпить за громадами, відтак їх утримання стане клопотом і без того худих місцевих бюджетів. Що в такому разі робити сільським головам і як змусити балансоутримувачів лагодити автошляхи?

За залишковим принципом

3% від потреби – саме таким є цьогорічне фінансування ремонту доріг Чернігівщини.

Заступник начальника Служби автомобільних доріг у Чернігівській області Віталій Значко не приховує поганої ситуації. Він вже відкрито говорить про скорочення обсягів фінансування на ремонт та утримання доріг.

За його словами, якщо у 2017 році на вищезазначені цілі було виділено 846 мільйони гривень, то в поточному році – 590 мільйонів, із них 300 мільйонів гривень – на ремонт 13 об'єктів, решта – на експлуатаційне утримання доріг. За таких умов основний вид робіт – це ямковий ремонт.

Особливо критичною є ситуація з територіальними автошляхами.

«Територіальні дороги у нас фінансуються за залишковим принципом, як, власне, і наука та освіта, медицина, – каже заступник начальника обласної служби автодоріг. – Я можу запевнити, що станом на сьогодні вже перевищені обсяги фінансування. Ми ставимо питання перед «Укравтодором» про додаткові кошти. Якщо вони надійдуть, тоді ми направимо ці гроші на дороги територіального значення».

Начальник відділу якості, техконтролю та нових технологій Служби Володимир Боровик говорить, що нині основний напрямок, де служба проводить ямковий ремонт – це дорога Сосниця-Шаповалівка.

А от складний борзнянський напрямок чомусь не включили в плани ремонту.

Депутат Чернігівської обласної ради Юрій Болоховець стверджує, що неодноразово подавав клопотання про ремонт дороги Велика Загорівка – Плиски – Івангород – Ічня. Ця артерія є важливою не тільки для місцевих селян, але й багатьох суб’єктів господарювання.

Б’ють на сполох не лише депутати, але й сільські голови. Голова Плисківської ОТГ Марина Вірко куди тільки не зверталася, а віз і нині там.

Про жахливий стан місцевих доріг говорить і Хорошеозерський сільський голова Микола Радевич. Той пішов далі і написав звернення на ім’я начальника головного управління національної поліції в Чернігівській області Едуарда Альохіна.

«Приїжджали, дивились, сказали, що треба звертатись в управління капітального будівництва Чернігівської облдержадміністрації, – пояснює Микола Іванович. – Дорога від Крут до села і по селу – аварійна, і, наскільки я розумію, ніхто не збирається тут навіть ямки латати».

У цій ситуації цікавим є те, що ямковий ремонт дороги від міжнародної траси Кіпті-Глухів до станції Крути в цьому році провели, а далі – не наважились.

«Що стосується борзнянського напрямку, то ми виконаємо ямковий ремонт, якщо отримаємо додаткові кошти, – каже Володимир Боровик. – Виходячи з тих обсягів фінансуванням, які ми маємо на сьогодні, роботи проводяться в першу чергу на дорогах міжнародного, національного та  регіонального значення, тобто на дорогах, де рух – від 4 до 12 тисяч транспортних засобів на добу. Ремонт територіальних доріг із індексом Д зрозуміло, що буде виконуватись після того як буде приведено до належного стану дороги із індексом М, Н, Р».

 

Не бачать нічого кращого, ніж звалити все на громади!

Окрім неналежного стану автошляхів Чернігівщини, існує й проблема контролю за проїздом великовагового транспорту. На всю область діє тільки три пункти контролю. Гірка правда, але нині всього один екіпаж підрозділу Укртрансбезпеки, який знаходиться біля села Красне, здатен забезпечити відповідний цілодобовий контроль. Можна тільки уявити, як 60-тонні фури агрохолдингів, завантажені збіжжям, добивають місцеві дороги, і ніхто їм не може в цьому завадити.

Територіальні дороги – це біль для місцевих селян та бізнесу. У кращому випадку державних грошей вистачить хіба на їх ямковий ремонт. Заступник начальника Служби автодоріг Чернігівської області Віталій Значко вирішення цього складного питання вбачає у зміні балансоутримувача.

«Сподіваюсь, буде відповідне рішення про передачу на утримання доріг територіального значення місцевим громадам. Тоді громади будуть визначати пріоритети, затверджувати плани, шукати кошти для проведення робіт на цих дорогах», – сказав він.

А от де бідним громадам, на плечі яких держава звалила всю «соціалку», брати гроші на ремонт доріг, чиновник облавтодору не сказав. Здавалося б, із цієї ситуації немає виходу, але це тільки на перший погляд. Вихід є!

 

Алгоритм ремонту

Громадський активіст Олександр Рудоманов, як то кажуть, з’їв не одну собаку на війні з державними чиновниками. У більшості випадків він перемагав. Запевняє, що головне знати алгоритм, адже відповідна законодавча база для вирішення проблем існує.

«Ями на дорогах – це порушення п.п. 4.1.1, 4.1.6, 4.2.1, 4.2.3 ДСТУ 3587-97 «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану»; ДСТУ 4100-2014 «Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила користування»; ДСТУ 2587:2010 «Розмітка дорожня. Загальні технічні вимоги. Методи контролювання. Правила застосування», – коментує він. – Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, існують покарання за порушення. І тут важливо не скиглити, а діяти!».

Алгоритм ремонту дороги виглядає приблизно таким чином: скарга до патрульної або обласної поліції, далі – передача вашого звернення відділу Служби безпеки дорожнього руху (БДР), далі – виїзд інспектора БДР на місце та перевірка викладених вами фактів. Після цього – надання припису на усунення порушень і перемога або повторний припис.

Інколи звернення, залишене через Урядовий контакт-центр, люблять розписувати на місцеву владу. За словами Олександра Рудоманова, якщо так трапилось з вашим зверненням – сміливо залишайте скаргу повторно, але вже вказуючи виконавця – Національну поліцію.

Як приємний бонус – Національна поліція, окрім накладання припису, може притягнути утримувача дороги до адміністративної відповідальності за відсутність реагування на утворені ями, відсутність попереджувальних знаків про них та неусунення перешкод на дорозі за ст. 139 та 140 КУПаП.

«Якщо припис про ремонт дороги не виконується, тоді поліція складає адміністративний протокол та відправляє його до суду, – пояснює громадський експерт. – Штраф за невиконання припису коливається в межах від 255 до 340 гривень, також винна особа має сплатити 352 гривні судового збору. Отже, невиконання одного припису обійдеться у суму від 600 гривень. Відчутно, правда?».

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"