Чи є межа у піднятті комунальних тарифів?

Новий рік – нові ціни. І, як обіцяє Уряд, нові мінімальні зарплати. Також у цьому році на нас чекають нові тарифи на світло та воду. Тож скільки тепер доведеться населенню платити за комунальні послуги? Адже вже в березні черговий раз зростуть тарифи на електроенергію. Згодом також має подорожчати холодна вода.

Уже два роки, спираючись на прагнення до європейських стандартів, уряд намагається зрівняти тарифи, які сплачують наші громадяни за комунальні послуги, із сумами, які віддають державі європейці. Політика поступового, але постійного підняття цін на комунальні послуги змушує серйозно замислюватись над тим, що очікує нас найближчим часом, якими будуть тарифи на комунальні платежі в 2017 році для населення, та чи буде у людей можливість сплачувати такі високі побори без збитку для родинного бюджету. Навряд чи збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень допоможе в цій ситуації. Адже з її підняттям неминуче підіймуться і ціни на проїзд та харчування.

Електрика подорожчає на 30 відсотків

Найперше подорожчання, яке очікує на населення цього року, – тарифи на електроенергію. Протягом останніх двох років ціни на електрику підвищувались систематично двічі на рік – у березні та у вересні. Перше підвищення за планом Національної комісії сталось 1 вересня 2015 року, останнє повинне відбутися в 2017 році. Відтак, за ці два роки вартість електроенергії збільшилася в п’ять разів.

Вже з 1 березня електроенергія для населення подорожчає ще на 30 відсотків. Відповідно до нових тарифів за кожен використаний кВт енергії при споживанні менше 100 кВт доведеться сплатити 90 копійок. При споживанні понад 100 кВт за кожний – 1 гривню 68 копійок.

Холодна вода подорожчає на 1 гривню

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, 25 січня вирішила підвищити тарифи на послуги центрального водопостачання та водовідведення для 54 ліцензіатів. Це підвищення напряму залежить від збільшення ціни на електроенергію для підприємств, а також від збільшення заробітної плати. Адже вартість електроенергії у структурі тарифу на холодну воду становить найбільшу частину. Забір води, підйом, очищення, транспортування, водовідведення – все працює на електриці.

Щодо регіонів, ставки тарифів будуть різними в кожному окремому випадку і залежатимуть від зростання цін на електроенергію в структурі тарифів, від розміру заробітної плати та закредитованості підприємств.

В адміністрації КП «Чернігівводоканал» говорять, що поки що достеменно невідомо, чи підвищиться тариф для їх абонентів. Зараз проходять обговорення, а остаточний результат буде відомий в кінці лютого. Та якщо рішення про підвищення тарифу буде позитивним, то в дію воно увійде десь у квітні, а саме здороження буде незначне.

Відтак, КП «Чернігівводоканал» планує встановити тарифи на централізоване водопостачання в розмірі 9,588 грн за 1 куб. м (зараз 9,288 ) та на централізоване водовідведення – 8,196 грн за 1 куб. м (зараз 7,944).

Чи може здорожчати газ?

Насамкінець згадаємо про газ. З 1 лютого НАК «Нафтогаз України» вже підвищив ціну на газ для промислових споживачів. У травні минулого року, коли Кабмін прийняв рішення переглянути тариф на газ, тисяча кубометрів імпортного блакитного палива коштувала 185 доларів, цю цифру і використовували у формулі при розрахунку тарифу для населення. Згідно з проектом бюджету на 2017-й, тисяча кубометрів імпортного газу коштуватиме 245 доларів. Крім того, зріс і курс долара. Безумовно, це не може не позначитися на вартості газу для споживачів. От і виходить, якщо ціна імпортного газу зростатиме, а гривня девальвуватиме і надалі, стрибок ціни на газ є неминучим.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

 

 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"