«Чернігівводоканал» бореться з боржниками

Станом на 1 вересня 2016 року заборгованість перед КП «Чернігівводоканал» зафіксована по населенню міста, підприємствам та організаціям усіх форм власності – за надані послуги перевищили 60 мільйонів гривень.

Саме тому керівництвом КП «Чернігівводоканал» поставлене першочергове завдання – активізувати претензійно-позовну роботу з боржниками. При цьому судові справи розглядаються не тільки по відношенню до боржників – фізичних осіб, але й до підприємств та бюджетних установ.

Ситуація складається таким чином, що саме з Державного бюджету України підприємство досі недоотримало понад 30 мільйонів гривень. Заборгованість утворилася ще в період 2007-2015 років, як різниця в тарифах за послуги КП «Чернігівводоканал». Так станом на середину 2015 року документально підтверджена сума державної заборгованості перед КП «Чернігівводоканал» по різниці в тарифах складала понад 70 мільйонів гривень та була погашена лише частково.

«Перша проблема пов’язана з електронним адмініструванням ПДВ. За минулий рік з субвенції, яка надійшла, як погашення різниці в тарифах, на спецрахунок не було зараховано 10,3 млн. грн. Таку ситуацію в Державній фіскальній службі України пояснюють програмною помилкою. Гроші, як би й є, але фактично їх немає — «Чернігівводоканал» змушений для вирішення проблеми, перераховувати обігові кошти підприємства. Друга проблема: до цього часу не погашена різниця в тарифах. Держбюджет заборгував КП «Чернігівводоканал» 30,3 млн. грн.», – пояснює проблеми розрахунків з Держбюджетом директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

На відміну від минулих років, у цьому році підприємства Чернігова більш справно оплачують послуги КП «Чернігівводоканал». Скоріш за все, цьому сприяла можливість відключення боржників від системи водопостачання. Тому, станом на 1.09.2016 загальна заборгованість 247 підприємств міста складає 5,4 млн. грн. Зазначимо, що левову суму грошей винне ПАТ «Облтеплокомуненерго», яке постачає гарячу воду частині Чернігова і заборгувало КП «Чернігівводоканал» 4,2 млн. грн.

Розраховується і бюджетна сфера. На 1 вересня 2016 року 57 установ та організацій заборгували 154,5 тис. грн. і ця сума не є критичною.

Дебіторська заборгованість населення станом на 01.09.25016 складає 17,4 млн. грн., в тому числі, поточна заборгованість – 8,8 млн. грн. (та яка повинна бути сплачена до 20 вересня).

Підприємство постійно проводить позовну роботу щодо примусового стягнення заборгованості. Станом на вересень 2016 року на виконанні в Державній виконавчій службі знаходиться 3516 справ на суму 3,8 млн. грн.

 

Джерело: Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"