Чернігівський пивкомбінат нарощує виробництво


 

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко ознайомився з потужностями Чернігівського пивкомбінату - однієї з найпотужніших броварень України. Чернігівський пивкомбінат «Десна» першим в Україні став частиною міжнародної компанії «Interbrew» і сьогодні є частиною найбільшого світового пивоварного концерну «AB InBev Efes».

 

З 2000 року компанія посідає лідируючі позиції на українському ринку. Її продукцію можна побачити на полицях магазинів по всій Україні. Компанія демонструє високу якість та соціальну відповідальність.

Один з головних пріоритетів – безпека праці. Стандарт єдиний для всіх заводів, будь-то у Бельгії, США чи інших країнах. Персонал забезпечений усім необхідним – від спецодягу до захисних окулярів. 4319 днів без нещасних випадків – таку інформацію висвітлює табло на прохідній. І це показово.

Топ-менеджмент і рядові співробітники працюють в одному приміщенні, облаштованому за принципом «open space». Загалом на заводі працюють близько 350 людей. У сезон кількість персоналу ще збільшується.

– Пиво варять лише з високоякісних сільськогосподарських продуктів та кращих натуральних інгредієнтів. При цьому 95% – вітчизняні. Лише рис і хміль імпортують з інших країн. Сподіваюсь, що в перспективі українські хмілярі будуть поставляти свою продукцію на заводи «AB InBev Efes», – каже Андрій Прокопенко.

Але, мабуть, найголовнішим компонентом є вода. Від неї залежить і смак, і аромат. Тому контроль за якістю води є надважливим процесом. Воду отримують з артезіанської свердловини глибиною 700 метрів. При цьому вона проходить багаторівневе очищення. Застосовуються різні матеріали для досягнення необхідних фізико-хімічних параметрів.

Голова ОДА ознайомився з різними етапами виробництва – варінням, бродінням, сепарацією, охолодженням, фільтрацією. Ввесь процес автоматизований. Температурний, часовий та інші режими відображаються на моніторах. Система контролює всі параметри і будь-які відхилення одразу регулюються оператором.

Нині на заводі випускається 28 видів готової продукції. А з урахуванням різних упакувань та марок асортимент досягає 110 найменувань. Найбільше продукції випускається у склі, далі йде ПЕТ, алюмінієві банки, а також кеги.

У 2012 році завод запустив в експлуатацію споруди з очищення виробничих стічних вод. Застосовується передова технологія з використанням біологічних компонентів – аеробного та анаеробного мулу. Таким чином досягається максимальне видалення забруднюючих компонентів. За технологією, 80% органічних сполук перетворюється на біогаз, який підприємство використовує у своїй діяльності. Відходи виробництва перероблюються на 99,7%.

Проєктна потужність підприємства – 42 мільйони декалітрів на рік. Останні роки підприємство нарощує обсяги готової продукції. Так, у 2018 році було вироблено 17,1 мільйона декалітрів, а у 2019 році – 18,5. План на 2020 рік – 18,5 мільйона декалітрів.

– Серед проблемних моментів – незбалансованість введених у 2015 році законодавчих змін, зокрема щодо ліцензування виробництва алкогольнгої продукції, оптової торгівлі тощо. Для вирішення цих питань будемо співпрацювати з народними депутатами України, – зазначив голова ОДА.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"