МАНДРИ

Чернігівський «пілігрим» і особистий ворог ФСБ обійде Чорне море

Обігнути море! У подорож навколо Чорного моря має намір вирушити відомий чернігівський мандрівник Олександр Волощук. Мандрівка традиційно буде пішою. За словами сміливого «пілігрима», подорож не має аналогів у сучасній історії і є його давньою мрією. Триватиме вона вісім місяців і складатиметься з двох етапів. Головною причиною цього є п’ятирічна заборона Олександру Волощуку вїзду на територію Російської Федерації. Попри деякі складності маршруту, подорож охопить 100 відсотків периметру Чорного моря, всього – 5200 кілометрів, з них – 800 кілометрів територією України.

Обійти пішки Чорне море – давня мрія чернігівського мандрівника.

«Мрія перетнути море з’явилася у 1992 році, коли я служив в армії. Якось в один із погожих днів я вийшов на берег моря, і, ступаючи по піску, подумав, що було б непогано обійти море пішки. Можливість здійснити цю подорож з’явилася аж у 2012 році, але через низку причин мусив відкласти мандрівку, – пояснює «пілігрим». –  Перечитав багато літератури і не знайшов жодної згадки про те, щоб хтось обійшов пішки Чорне море. Можливо, я буду першим».

Олександр Волощук хоче пройти територією семи країн – України, Болгарії, Румунії, Туреччини, Грузії, Абхазії та Росії. Подорож триватиме рік, але з перервою, бо наші східні сусіди не хочуть бачити чернігівського мандрівника на своїй території.

«Громадян України не пускають через грузино-абхазький кордон, – пояснює мандрівник. – До того ж у мене останнім часом виникли серйозні проблеми з ФСБ Російської Федерації. – Місяць тому, коли я повертався з Кавказу, на російсько-українському кордоні оголосили, що на наступні 5 років мені заборонено в’їзд до Росії без пояснення причин. Ті статті, які мені показали, були дуже абстрактно прописані».

Чернігівець припускає, що відповідна заборона пов’язана з його журналістською діяльністю та відвідинами багатьох недружніх до Росії країн. До того ж, за словами мандрівника, з квітня проросійська Абхазія оголосила візовий режим для громадян усіх країн, що не визнали її незалежності.

«Я не в змозі в’їхати до Абхазії нізвідки, крім Росії», – продовжує Олександр Волощук.

Цю проблему мандрівник не вважає серйозною перешкодою, тому розробив послідовний план подорожі, яку розбив на два етапи.

Стартує мандрівка 25 червня з Перекопу Херсонської області. Відтак, територією України Волощук пройде пішки близько 800 кілометрів. Наступні 370 кілометрів шляху він подолає румунським узбережжям Чорного моря, ще 420 кілометрів – територією Болгарії, 1710 кілометрів – узбережжям Туреччини і ще 220 кілометрів Грузією.

В Грузії Олександр Волощук планує завершити перший етап чорноморської мандрівки. Запланував він його завершення на 15 грудня 2016 року. Чернігівець збирається повернутися додому не лише для того, щоб відпочити, але і вирішити свої проблеми з ФСБ Російської Федерації. Адже, як зазначалося, потрапити на територію Абхазії можна лише з дозволу Росії.

«Я не буду чекати наступних п’ять років, доки Росія надасть мені дозвіл на в’їзд до їх країни. Я знаю деякі «шпаринки», за допомогою яких і потраплю на територію Росії, – каже мандрівник. – Розповідати наразі, як саме це буде, я не можу, але це цілком законні способи».

Якщо Олександру Волощуку якимось дивним чином вдасться переконати спецслужби держави-агресора і ті дозволять йому в’їхати на територію їхньої країни, то вже в березні він мандруватиме чорноморським узбережжям проросійської Абхазії. Подолавши 290 кілометрів абхазького шляху, чернігівець планує пройти наступні 420 кілометрів Краснодарським краєм. Фінальний акорд він зробить в Криму, подолавши 950 кілометрів його чорноморського узбережжя. Таким чином загальний периметр узбережжя Чорного моря, котрим пройде чернігівський «пілігрим», має скласти 5200 кілометрів.

«Загальну відстань я маю намір пройти за 8 місяців, – ділиться планами мандрівник. – За день долатиму 30 кілометрів і раз на тиждень робитиму собі вихідний для відпочинку та огляду цікавих місць. Можливо, будуть затримки, пов’язані з погодою, можливі і швидші переходи».

Окрім щастя бути першим, для Олександра Волощука ця подорож – ще й можливість випробувати себе на міцність.

«Я – віруюча людина. Тому для мене це буде хресна хода, – каже він. – Моя мандрівка – це і спроба примирити, пов’язати якимось чином народи, що живуть навколо Чорного моря. Показати їм, що було б непогано, якби ми всі жили в мирі».

Піша мандрівка узбережжям Чорного моря покликана стати своєрідною «прелюдією» до більш серйозної мандрівки пустелею Гобі. За словами Олександра Волощука, мандри пустелею будуть набагато коротшими за кілометражем, але важкими з точки зору витривалості. Чернігівський мандрівник сподівається, що його подорож чорноморським узбережжям увінчається написанням ще однієї книги, вже восьмої в колекції чернігівського мандрівника, журналіста та письменника.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото з колекції Олександра ВОЛОЩУКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"