Чернігівські лялькарі підкорили серця донбаських дітей

Відразу після новорічних свят творчий десант з Чернігівщини відвідав Луганську та Донецьку області. Наші митці та культурні діячі в рамках загальнонаціонального проекту «Український Донбас» вже не вперше їздять до прифронтових територій зі своїми виставами та концертами. Цього разу поїздка стала особливою, адже співпала із відзначенням 100-річчя проголошення Акта злуки Української і Західноукраїнської народних республік.

До складу групи ввійшли представники чернігівських обласних закладів культури: театру ляльок імені Олександра Довженка і філармонійного центру фестивалів та концертних програм, зокрема капела бандуристів імені Остапа Вересая.

За словами учасників творчої поїздки, серед яких головний режисер театру ляльок Віталій Гольцов, заслужена артистка України, художній керівник капели бандуристів імені Остапа Вересая Раїса Борщ, артистка розмовного жанру, мама загиблого героя – 26-річного солдата 13-го мотопіхотного батальйону Володимира Близнюка – Олена Белеванцева, жителі прифронтової зони з радістю чекають нових візитів чернігівських артистів. І такі візити вкрай важливі для жителів як Донеччини та Луганщини, так і інших областей України, де не ведуться військові дії. Адже частина нашої країни живе зовсім не під мирним небом. Коли приїжджаєш у прифронтові населені пункти, змінюється ставлення до життя в цілому.

«Під час поїздок основною метою було спілкування з місцевими жителями. І де б ми не були, нас завжди зустрічали щиро, – ділиться враженнями директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Олександр Левочко. – Наші артисти побували в Авдіївці, Мар’їнці, Попасній, Торецьку, Бахмуті, Лисичанську, Соледарі та Рубіжному на Донеччині. Всіх їх зустрічали з такими радістю і любов’ю, які нікого не можуть залишити байдужими. А особливо, якщо це радісні дитячі очі».

З 14 по 18 січня більше трьох тисяч дітей, які проживають у прифронтовій зоні, переглянули виставу «Ангелик, що загубив зірку» Чернігівського обласного театру ляльок імені Олександра Довженка. Малюки з великою цікавістю спостерігали за всіма подіями захоплюючої історії, яка відбувалась на сцені. Діти отримали велике задоволення від перегляду театрального дійства, а дехто навіть приготував сюрпризи для наших артистів.

«За шість днів ми дали дев’ять вистав, і на прохання військових заїхали до Паросковіївського інтернату, – розповідає головний режисер театру ляльок Віталій Гольцов. – Діти не знали, що ми приїдемо, але коли дізналися, то за короткий час зробили нам подарунки. Обереги в вигляді ангелів подарували кожному. Ми носимо їх зараз з собою. Дуже важливо для дітей і дорослих, які там проживають, щоб до них приїздили українські митці, щоб ми доносили українську культуру і мистецтво, бо якщо там не буде цього, то туди прийде ворог зі зброєю та своєю ідеологією. Останню свою виставу ми давали в Рубіжному, яке підшефне Чернігову, в залі було близько 650 глядачів. Ми знайшли багато друзів серед військових, з якими підтримуємо контакт. І ми з тими людьми не прощалися, ми сказали їм «до нових зустрічей»».

І зустріч ця відбудеться зовсім скоро. Вже у березні та квітні буде наступна «висадка» чернігівського творчого десанту на Донбасі.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"