Чернігівщині допомагають звідусіль


 

Чернігівська ОВА та Регіональна рада французького регіону Іль-де-Франс домовились про співпрацю у відновленні Чернігівщини, Норвегія ж допомагає адаптувати військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин до цивільного життя. Крім того, днями передано 85 трьохфазних бензинових генераторів.


За ініціативи Президента Володимира Зеленського щодо співпраці у відбудові країни партнером Чернігівщини став французький регіон Іль-де-Франс. Керівництво регіону вже ухвалило рішення про виділення 1,1 мільйона євро на проєкти підтримки й розвиток співпраці з Київською та Чернігівською областями.

До Чернігова завітали Надзвичайний та Поважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен та Президентка регіону Іль-де-Франс Валері Пекресс. Мета візиту — встановлення партнерських відносин та підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо укладення угоди про співробітництво між Чернігівською областю.
З ними зустрілися начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, його заступник Дмитро Іванов, заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш, директори Департаментів економічного розвитку ОВА Олександра Хомик та з питань цивільного захисту та оборонної роботи — Сергій Болдирев.
«Ми були надзвичайно вражені проявом мужності вашого регіону. Ваша сміливість накладає зобов’язання і на нас. Звідси походить наше щире бажання вам допомогти та готовність напрацьовувати конкретні кроки співпраці. Саме тому ми тут», — зазначила Валері Пекресс.
Учасники зустрічі визначили основні напрямки співробітництва:
•    відбудова житлового фонду та підготовка міста до зимового періоду;
•    забезпечення добровольчих батальйонів будівельними матеріалами;
•    експертна допомога французьких компаній у розбудові транспортної мережі та енергетичної сфери.
Також домовилися про створення двосторонньої робочої групи, що працюватиме над конкретними проєктами для відновлення Чернігівщини.
Окремо сторони торкнулися питання відновлення та безпеки шкіл. Зокрема, делегати наголосили, що мери французьких міст, не зважаючи на політичні погляди, зацікавлені у шляхетній справі з відбудови закладів освіти.
Начальник Чернігівської ОВА висловив вдячність закордонним партнерам за ефективну взаємодію.
«Це вагомий крок на шляху до повноцінного відновлення Чернігівського регіону. Хочу подякувати за конструктивний діалог, сподіваюсь, що наша зустріч стане потужним стимулом подальшого розвитку і налагодження співпраці між Чернігівською областю та регіоном Іль-де-Франс», — сказав В’ячеслав Чаус.
Під час візиту до Чернігова французька делегація оглянула місця руйнувань в обласному центрі. Також побувала у передмісті – Новоселівці, де зараз встановлюють модульні будинки.


Норвегія — надійний та перевірений партнер Чернігівської області. Уже кілька років Національний університет «Чернігівська політехніка» є учасником одного із наймасштабніших міжнародних проєктів на території України: Норвегія допомагає адаптувати військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин до цивільного життя.
Через повномасштабне вторгнення російських військ пріоритети нинішньої співпраці дещо змінилися. Так, дружнє плече Норвегії нікуди не зникло. Підтвердження тому — робочий візит прем'єр-міністра Норвегії Йонаса Ґар Стьоре на Чернігівщину. У супроводі першого віцепрем'єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко та начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса він наочно зміг переконатися у цинічності російської пропаганди, яка переконує у знищенні нібито винятково "військових українських об’єктів".
Одними із таких "об'єктів" є кардіоцентр та житлові багатоповерхівки по вулиці Чорновола у Чернігові. До слова, згаданий медзаклад — кардіоцентр — відновленню не підлягає. Втім, на його базі планують створити реабілітаційний центр для учасників бойових дій, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, ветеранів війни, дітей та інших категорій. Оскільки ініціатива потребує значних капіталовкладень, наразі триває пошук партнерів для співфінансування.
Прем'єр-міністр Норвегії відвідав також села Ягідне та Лукашівка Іванівської громади, що зазнали значних руйнувань через активні бойові дії на їхніх територіях. З Ягідним взагалі асоціюється слово «катівня»: у селі майже місяць понад 300 його мешканців ворог тримав у підвалі площею 197 квадратних метрів, в антисанітарних умовах, без води та їжі. Серед заручників було з пів сотні дітей, в тому числі декілька немовлят. Від задухи та хвороб 11 людей померли.
Під час спілкування Юлія Свириденко та В’ячеслав Чаус подякували закордонному партнеру за таку важливу зараз підтримку та допомогу.
— Норвегія підтримує нас з самого початку повномасштабної агресії росії – постачання зброї, гуманітарна допомога, санкції проти рф, лікування наших важкопоранених військових. За кількісними показниками такої підтримки, зокрема й у постачаннях озброєнь, Норвегія поступається лише США та Великій Британії, — наголосила Юлія Свириденко.
Зазначимо, що уряд Норвегії ухвалив рішення про надання Україні нового безпрецедентного пакета допомоги на загальну суму понад мільярд євро. Кошти будуть розподілені за чотирма напрямами: оборонна допомога, критичні гуманітарні потреби, бюджетна підтримка та післявоєнна відбудова.


Військова агресія російської федерації завдала шкоду не тільки життю і здоров’ю людей, а й інфраструктурі населених пунктів. Для відбудови області та підтримки цивільного населення в умовах воєнного стану на Чернігівщину продовжує надходити допомога.
Днями Чернігівській обласній військовій адміністрації від ВГО «ІНСТИТУТ СЕСТРИНСЬКОЇ СПРАВИ УКРАЇНИ» передано 85 трьохфазних бензинових генераторів.
- Обласна військова адміністрація доставила вантаж до області, а далі генератори будуть передані для потреб Збройних Сил України та територіальних громад,– зазначив директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту ОВА Андрій Шемець.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"