Чернігівщина здатна прогодувати себе сама, - Чернігівська ОДА

В області щорічно засівається понад 1,1 млн. га полів. Майже 80% посівних площ відводиться під ярину.

Зернові та зернобобові культури в загальній структурі посівів займають 60% (з них біля 30% – озимі зернові), технічні культури – 20%, картопля та овочі – 8%, кормові культури — 12%.

Природно-кліматичні особливості області за умов ефективного землекористування дозволяють збільшувати обсяги виробництво зерна. Так, минулого року аграрії отримали 3 мільйона 123,6 тисячі тонн збіжжя. Це найкращий за всю історію землеробства Чернігівщини результат. Цьогоріч, якщо погода сприятиме, хлібороби мають надію перевершити власний рекорд.

Достойне місце посідає аграрна галузь Чернігівщини і на загальноукраїнському тлі, забезпечуючи 5-6,4% загальнодержавних обсягів виробництва зерна (в тому числі 2,5-3,4% пшениці та 7,3-9,3% кукурудзи), 7% – картоплі, понад 2% – овочів, біля 3% – цукрового буряка та соняшнику.

Таким чином, аграрії області здатні майже повністю забезпечити продовольчі потреби населення Чернігівщини у продуктах харчування, упевнені в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації. Більше того, значну частину своєї продукції сільгоспвиробники можуть реалізувати до інших країн.

На даний час з Чернігівщини експортують зернові та олійні культури - кукурудзу, сою, пшеницю, жито, люпин, насіння соняшнику та льону. За І півріччя 2014 року було продано 83,3 тисячі тонн зернових та олійних культур, в тому числі до країн Європи – 53,7 тисячі тонн, або 64% від загального експорту.

Аграрії Чернігівщини зацікавлені у своїй присутності на європейському ринку, оскільки він є одним з найуспішніших ринків з прийнятними умовами ведення бізнесу. Проте для повноцінної торгівлі з країнами ЄС необхідно виконати ще цілу низку важливих завдань.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"