Претенденти на визнання

Національний олімпійський комітет України озвучив імена претендентів на «Спортивний Оскар – 2018» у восьми номінаціях. У номінації «Найкраща спортсменка року» претендує Олена Костевич з Чернігова (кульова стрільба). Її конкурентками є Дар’я Білодід (дзюдо) і Еліна Світоліна (теніс). Тренер Олени Костевич Ігор Чередінов потрапив у трійку кращих тренерів України. Разом із ним за почесний титул змагаються Енвер Аблаєв (лижна акробатика) та Світлана Кузнєцова і Геннадій Білодід (дзюдо). Олена Костевич разом з Олегом Омельчуком (кульова стрільба) – серед головних претендентів на перемогу в номінації «Найкраща команда року». Володарі спортивного Оскара визначаться 30 березня на спеціальній XIII всеукраїнській урочистій церемонії в Києві.

Президент України Петро Порошенко підписав Указ про призначення стипендій для видатних спортсменів та тренерів з олімпійських видів спорту. До цього списку потрапили чемпіонка світу 2018 року зі стрільби кульової Олена Костевич (отримуватиме щомісяця по 12 тисяч гривень) та її тренери Світлана й Ігор Чередінови (по 6 тисяч гривень кожен).

 

Рекордні кілограми

Вже кілька років підряд у Чернігові найсильніші спортсмени країни розігрують кубок України з важкої атлетики. У рідних стінах вдалим виступом порадувала Валентина Кисіль (вагова категорія до 87 кілограмів). Кожен її підхід до снаряду ознаменувався високим результатом. У доробку атлетки три рекорди України до 23 років. В ривку наша землячка підняла 107 кілограмів, поштовху – 121, а в сумі це сягає 228 кілограмів. У неї не було конкурентів у боротьбі за золоту медаль. Варто відзначити, що срібна призерка Лада Яковлєва з Київської області зуміла подолати тільки у сумі 139 кілограмів.

До останнього підходу боровся за золоту медаль Олексій Бібік (до 109 кг). У ривку чернігівець підняв 175 кілограмів, а Роман Зайцев з Донецька – 170. У поштовху суперник відігрався, піднявши 208 кг, а Олексій зупинився на 202 кг. У підсумку в Зайцева показник 378 кг, а в Бібіка – 377 кг.

Заслуговує на повагу успішний дебют на представницькій помості Яни Стеніної з Бобровиці (до 59 кг). Юна спортсменка набрала 157 кілограмів і стала бронзовим призером розіграшу кубка.

 

Створили гідну конкуренцію

Певно, львівська команда «Барком – Кажани» не очікувала, що господарі майданчика – команда «Буревісник – ШВСМ» виявиться настільки непоступливим у 13 турі чемпіонату України з волейболу серед чоловічих команд (суперліга). Але чернігівці справді видали одну з найкращих ігор у сезоні – 2:3 (19:25, 25:17, 25:23, 20:25, 10:15). Та й у другому протистоянні, попри загальний рахунок студенти створили гідну конкуренцію – 0:3 (14:26, 22:25, 18:25). Перед останнім туром ситуація у турнірній таблиці така: «Барком – Кажани» – 67 очок, «Серце Поділля» (Вінниця) – 58, МХП – «Вінниця» – 57, Харківська юридична академія» – 43, «Новатор» (Хмельницький) – 37, СумДУ (Суми) – 21, «Фаворит» (Лубни) – 17, «Буревісник – ШВСМ» – 12 очок.

Наближається до завершення і чемпіонат України серед жіночих команд (суперліга). В 12 турі зустріч команд «Університет – ШВСМ» (Чернігів) – «Галичина» (Тернопіль) особливого турнірного значення ці поєдинки не мали. Вдома наші студентки програли – 0:3 (26:28, 20:25, 12:25) і 1:3 (19:25, 23:25, 25:17, 15:25). Становище команд: «Хімік» (Южне) – 70 очок, «Орбіта»(Запоріжжя) – 48, «Волинь» (Луцьк) – 43, «Новатор» (Хмельницький) – 42, «Білозгар» (Вінниця) – 41, «Галичина» - 28, «Університет – ШВСМ» – 11, «Регіна» (Рівне) – 5 очок.

 

Вдале повернення

Майже рік не виступав на представницьких змаганнях чемпіон останніх Паралімпійських ігор Ігор Рептюх з Чернігова через сімейні обставини. І ось надійшло приємне повідомлення з чемпіонату України із зимових видів спорту, що проходили у Західному реабілітаційно-спортивному центрі національного комітету спорту інвалідів України. У лижних перегонах (спринт та вільний стиль) Ігор Рептюх (клас стоячи) завоював дві золоті медалі, а в заключний день змагання він переміг ще і в біатлоні. Вихованка Чернігівського регіонального центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Анастасія Лелетіна (клас сидячи) першою перетнула фінішну стрічку у лижних перегонах (довга дистанція, вільний стиль), а в прекрасний весняний жіночий день 8 Березня завершила другою біатлонну дистанцію. Додому зі срібною медаллю повертається лижник Дмитро Суярко (довга дистанція,вільний стиль, клас незрячих).

У Мінмолодьспорті відбулось урочисте погашення пам’ятної марки, присвяченої яскравому успіху української команди на XII зимових Паралімпійських іграх – 2018. Ініціатором випуску марки стало саме ПАТ «Укрпошта». На марці зображені чемпіони та призери національної параолімпійської збірної України (серед них й Ігор Рептюх), які у Пхьончхані вибороли 22 високі нагороди. Її наклад складає 130 тисяч примірників.

 

Річкові розбирання

У 21 турі першого етапу чемпіонату України з футболу у прем’єр-лізі зійшлися прямі конкуренти за місце у шестірці команд, які поведуть боротьбу за єврокубки – «Ворскла» (Полтава) приймала «Десну» (Чернігів). До матчу обидві команди з 27 очками ділили шосту позицію. Після гри нічого в турнірній таблиці не змінилося. Зустріч завершилась внічию – 0:0.

Гості розпочали активно поєдинок, але впевнено грав Шуст, який у перші 10 хвилин тричі виручив. Та і до перерви голкіперу «Ворскли» довелось частіше вступати у гру, ніж його візаві. У другому таймі моментів стало більше. Догравали зустріч господарі вдев’ятьох. За два попередження пішли з поля Кане (83 хв) і Чижов (90+3). Але рахунок так і не було відкрито.

За тур до завершення першої половини чемпіонату до шестірки кращих потрапили команди «Шахтар» (Донецьк), «Динамо» (Київ), «Олександрія» і «Зоря» (Луганськ). На два вакантних місця претендують «Маріуполь» – 29 очок, «Десна» і «Ворскла» – по 28, «Львів» – 27 очок. Важливим для «Десни» стане домашній матч зі «Львовом», який пройде 17 березня о 17 годині на стадіоні імені Гагаріна. Тільки перемога виводить наших земляків до групи сильніших.

 

Кращі з кращих

Вже вкотре за останні роки у Броварах пройшов відкритий чемпіонат Чернігівської області з легкої атлетики у приміщенні, оскільки на території нашого регіону не має відповідних споруд для проведення змагання. Двічі на п’єдестал пошани піднімались Ганна Жмурко (біг на 1000 і 3000 м) і Ігор Батуренко (біг на 300 і 600 м). Стрибки у довжину виграли Володимир Уніат з Козельця та Аліна Чернікова з Прилук, а потрійний стрибок – Ярослав Сила з Чернігова і Ганна Постоногова з Прилук. У штовханні ядра чемпіонами стали Катерина Лупинос і Вадим Журба з Чернігова. Переможці визначились й в інших видах програми.

Віктор БЕРЕГОВИЙ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"